back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στους 20 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Διαβάστε επίσης

Έντονη είναι ακόμα η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου καθώς και πέντε θάνατοι ατόμων που εμφάνισαν επιπλοκές από τη λοίμωξη.

Συνολικά, από το τέλος του περασμένου Ιουνίου οπότε και δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα έχουν διαγνωστεί συνολικά 176 κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 20 ήταν θανατηφόρα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σήμερα παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης 17 άνθρωποι. Από αυτούς οι επτά σε σοβαρή κατάσταση, έχουν εισαχθεί για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στον χάρτη με τις περιοχές που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου προστέθηκε την τελευταία εβδομάδα ακόμη μία, η Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Συνολικά, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς 17 Περιφερειακές Ενότητες (Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης).

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Με δεδομένο το στοιχείο μελέτης του ΕΟΔΥ, ότι για κάθε σοβαρό κρούσμα προσβολής του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης υπάρχουν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα, εκτιμάται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μολύνει περίπου 15.000 ανθρώπους στη χώρα μας.

Λιγότερο έντονη είναι η παρουσία και η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, καθώς έχουν καταγραφεί κρούσματα στις εξής χώρες: Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκία. Από τα 256 κρούσματα που είχαν δηλωθεί μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) στις προαναφερθείσες χώρες, τα 156 είχαν δηλωθεί στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει και την αρνητική πρωτιά στους θανάτους καθώς από τους 20 θανάτους που είχαν δηλωθεί μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, οι 14 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα