back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η κινηματογραφική εβδομάδα από 12/9

Διαβάστε επίσης

Πληθώρα από πρεμιέρες νέων ταινιών και επανεκδόσεις αριστουργημάτων με αποκατεστημένες κόπιες. Η αριστοκρατική οικογένεια του Πύργου του Downton που περνά από την τηλεόραση στη μεγάλη οθόνη, ένα αργεντίνικο δραματικό θρίλερ, μια οικογενειακή περιπέτεια, μια γαμήλια νύχτα που μετατρέπεται σε τρομακτική εμπειρία, ο Τζέραρντ Μπάτλερ που κατηγορείται για συνωμοσία, ένα αριστούργημα του Ακίρα Κουροσάβα, ο Ηρακλής Πουαρό και η θρυλική συνεργασία του Φρανσουά Τριφό με την Ζαν Μορό στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ DOWNTON (DOWNTON ABBEY)

 

Δραματική 2019, Έγχρωμη, Διάρκεια 122′
Παραγωγή: Aγγλική, Σκηνοθεσία: Μάικλ Ένγκλερ
Πρωταγωνιστούν: Μάθιου Γκουντ, Μάγκι Σμιθ, Χιου Μπόνβιλ, Μισέλ Ντόκερι

Η άφιξη του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βασίλισσας Μαίρης, θα σημάνει συναγερμό στο επάνω σπίτι όπου διαμένει η οικογένεια, αλλά κυρίως στο κάτω σπίτι, καθώς τα πάντα πρέπει να είναι στην εντέλεια και ο χρόνος είναι περιορισμένος για μια επίσκεψη τέτοιων απαιτήσεων. Όμως, βρισκόμαστε στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του 1920 και τα χρόνια της μεγάλης δόξας έχουν παρέλθει. Η αριστοκρατική τάξη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας εποχής και η άλλοτε καλογυαλισμένη μηχανή του σπιτιού αρχίζει και παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία της. Φυσικά το γεύμα πρέπει να είναι άριστο σε κάθε του λεπτομέρεια, η υποδοχή οφείλει να είναι αλάνθαστη και η ψυχαγωγία του βασιλικού ζεύγους πρέπει να είναι αντάξια της φήμης της οικογένειας Κρόλεϊ. Όλες οι πτυχές αυτής της σημαντικής επίσκεψης έχουν προσχεδιαστεί άριστα, μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια και το πιστό υπηρετικό προσωπικό του Downton καλείται να ξεπεράσει κάθε δύσκολο εμπόδιο προκειμένου να τιμήσει την ιστορία της φιλοξενίας του σπιτιού.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

 

ΕΙΣΑΙ ΈΤΟΙΜΟΣ; (READY OR NOT)

Τρόμου, Έγχρωμη, Διάρκεια 95′
Παραγωγή: Aμερικανική, Σκηνοθεσία Ματ Μπετινέλι – Όλπιν, Τάιλερ Γκίλετ
Πρωταγωνιστούν: Άνταμ Μπρόντι, Άντι Μακ Ντάουελ, Σαμάρα Γουίβινγκ, Μαρκ Ο’Μπράιεν

Η πολύμηνη σχέση της Γκρέις με τον Άλεξ ολοκληρώνεται με μια εντυπωσιακή γαμήλια τελετή στο πατρικό του γαμπρού. Ο γάμος πραγματοποιείται δίχως πρόβλημα, αλλά η εκκεντρική οικογένεια του Άλεξ έχει κάποιες παραδόσεις και ετοιμάζει να δεχτεί τη νύφη με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Το βράδυ του γάμου τους, θα παίξουν ένα οικογενειακό παιχνίδι που θα φέρει τα πάνω κάτω στο νεαρό ζευγάρι. Η Γκρέις θα προσπαθήσει να επιβιώσει από τις σκοτεινές και παράξενες διαθέσεις της οικογένειας του Άλεξ ακόμα και αν χρειαστεί να ανατρέψει τους κανόνες του παιχνιδιού μια για πάντα.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΈΠΕΣΕ (ANGEL HAS FALLEN)

Περιπέτεια, Έγχρωμη, Διάρκεια 121′
Παραγωγή: Aμερικανική, Σκηνοθεσία Ρικ Ρόμαν Γουό
Πρωταγωνιστούν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Μόργκαν Φρίμαν, Ντάνι Χιούστον, Πάιπερ Περάμπο

Ύστερα από μια συγκλονιστική απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Προέδρου Άλαν Τράμπουλ, ο έμπιστός του μυστικός πράκτορας Μάικ Μπάνινγκ κατηγορείται αδίκως και τίθεται υπό κράτηση. Αφού δραπετεύσει, σύντομα θα βρεθεί μόνος του και θα χρειαστεί να αποφύγει την υπηρεσία του και να ξεγελάσει το FBI ώστε να εντοπίσει ποιος απειλεί τον Πρόεδρο. Απεγνωσμένος να βρει την αλήθεια, ο Μπάνινγκ στρέφεται σε ξένους συμμάχους με σκοπό να διατηρήσουν το όνομά του καθαρό, να προστατεύσουν την οικογένειά του από το κακό και να σώσουν τη χώρα από τον επικείμενο κίνδυνο.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

 

Η ΈΠΑΥΛΗ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ (LA QUIETUD)

Δραματική, Έγχρωμη, Διάρκεια 117′
Παραγωγή: Αργεντίνικη, Σκηνοθεσία Πάμπλο Τραπέρο
Πρωταγωνιστούν: Μπερενίς Μπεζό, Μαρτίνα Γκούσμαν, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Χοακίν Φουριέλ

Μετά από χρόνια απουσίας και με αφορμή την ξαφνική ασθένεια του πατέρα της, η Εουτζένια επιστρέφει στη «Γαλήνη», την έπαυλη της οικογένειας κοντά στο Μπουένος Άιρες, όπου επανενώνεται με τη μητέρα και την αδελφή της. Οι τρεις γυναίκες αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωπες με τις πληγές και τα σκοτεινά μυστικά του κοινού τους παρελθόντος στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Παράπονα, αντιζηλίες και θαμμένα μυστικά θα έρθουν στην επιφάνεια και θα ενισχυθούν από την παράξενη φυσική ομοιότητα μεταξύ των δύο αδελφών.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

ΈΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΙΛΟΣ (A DOG’S JOURNEY)

Δραματική κομεντί-Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, Έγχρωμη, Διάρκεια 109′
Παραγωγή: Aμερικανική, Σκηνοθεσία Γκέιλ Μανκούζο
Πρωταγωνιστούν: Ντένις Κουέιντ, Κάθριν Πρέσκοτ, Μαρτζ Χελγκενμπέργκερ

Ο Μπέιλι ζει σε μια υπέροχη φάρμα στο Μίσιγκαν μαζί με το αφεντικό του, Ίθαν, και τη γυναίκα του, Χάνα. Έχει μάλιστα αποκτήσει έναν απίθανο καινούριο φίλο: την εγγονή του Ίθαν και της Χάνα, Σίτζεϊ. Όταν η μητέρα της Σίτζεϊ αποφασίζει να πάρει τη μικρή μακριά, ο Μπέιλι που της έχει υποσχεθεί πως θα την προστατεύει για πάντα, θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την υπόσχεσή του και να βρεθεί ξανά κοντά της. Μια τρυφερή ιστορία ελπίδας, αγάπης και απεριόριστης αφοσίωσης που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν εμείς φροντίζουμε πραγματικά τους τετράποδους φίλους μας ή εκείνοι εμάς. Αυτή είναι μια φιλία που ξεπερνάει μια ζωή και μια αγάπη που ξεπερνάει όλα τα εμπόδια.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

 

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ (L’HEURE DE LA SORTIE)

Δραματική-Θρίλερ-Μυστηρίου, Έγχρωμη, Διάρκεια 114′
Παραγωγή: Γαλλία ,Σκηνοθεσία: Σεμπαστιέν Μαρνιέ
Πρωταγωνιστούν: Λορέν Λαφίτ, Εμανουέλ Μπερκό

Πρόσφατα διορισμένος στο φημισμένο κολλέγιο του Saint-Joseph, ο Pierre Hoffman διακρίνει μια διάχυτη βία και εχθρικότητα σε μια από τις τάξεις. Μήπως γιατί ο καθηγητής γαλλικής γλώσσας πήδηξε από το παράθυρο εν ώρα μαθήματος; Μήπως γιατί είναι μια πειραματική τάξη χαρισματικών παιδιών; Μήπως γιατί φαίνονται τρομοκρατημένα από την οικολογική απειλή κι έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον; H περιέργεια γίνεται εμμονή, με τον Pierre να επιχειρεί να εξιχνιάσει το μυστικό τους.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

 

Ο ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ (IKIRU)

Κοινωνική 1952, Ασπρόμαυρη, Διάρκεια 143′
Παραγωγή: Γιαπωνέζικη ταινία, Σκηνοθεσία Ακίρα Κουροσάβα
Πρωταγωνιστούν: Τακάκι Σιμούρα, Σινίτσι Χιμόρι, Χαρούο Τανάκα

Ένας στερημένος από χαρές δημόσιος υπάλληλος πληροφορούμενος ότι θα πεθάνει σύντομα , προσπαθεί να ζήσει κάποιες εφήμερες απολαύσεις , σταματώντας να πηγαίνει στη δουλειά και σπαταλώντας τις οικονομίες του σε διασκεδάσεις. Τελικά, αφιερώνει τις τελευταίες του μέρες σε ένα κοινωνικό έργο μετατρέποντας εναν σκουπιδότοπο σε παιδική χαρά. Στην κηδεία του, συνάδελφοι και συγγενείς συγκεντρώνονται για να τον τιμήσουν, όμως καθένας έχει την δική του εκδοχή για τα κίνητρα και τον χαρακτήρα του μακαρίτη.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

 

Η NΥΦΗ ΦΟΡΟΥΣΕ ΜΑΥΡΑ (LA MARIEE ETAIT EN NOΙR)

Θρίλερ 1968, Έγχρωμη, Διάρκεια 107′
Παραγωγή: Γαλλική, Σκηνοθεσία Φρανσουά Τριφό
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Μορό, Κλοντ Ρις, Μισέλ Μπουκέ, Ζαν-Κλοντ Μπριαλι, Σαρλ ντενέρ, Μισέλ Λοντάλ

Την ημέρα του γάμου της, βγαίνοντας από την εκκλησία, μια γυναίκα βλέπει τον άντρα της να πέφτει κάτω από πυροβολισμούς. Ενα και μόνο πράγμα θα την απασχολήσει πια: να ανακαλύψει τους πέντε δολοφόνους για να πάρει εκδίκηση. Και διαλέγει πέντε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και εκτέλεσης. Χιτσκοκικός Τριφό πάνω στο μοτίβο της γυναίκας – αράχνης.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

ΈΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΌΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ (MURDER ON THE ORIENT EXPRESS)

 

Θρίλερ 1974, Έγχρωμη, Διάρκεια 128′
Παραγωγή: Αγγλική, Σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λιούμετ
Πρωταγωνιστούν: Σον Κόνερι, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Άντονι Πέρκινς, Μάικλ Γιορκ, Λορίν Μπακόλ, Άλμπερτ Φίνει

Ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές, αλλά εξαιτίας μιας τρομερής χιονοθύελλας, το τρένο σταματά στα μισά της διαδρομής Κωνσταντινούπολης-Παρισιού. Ξαφνικά, ένας από τους επιβάτες του τρένου, ύποπτος για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας ενός μικρού κοριτσιού, βρίσκεται δολοφονημένος. Ο Πουαρό αναλαμβάνει να ρίξει φως στην υπόθεση. Όλοι έχουν κίνητρο, όλοι είναι ύποπτοι, αλλά όλοι έχουν ένα καλό άλλοθι. Τελικά θα βρεθεί η λύση του μυστηρίου;

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

 

ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΝΙΑΤΗ

Ντοκιμαντέρ, Έγχρωμο, Διάρκεια 102′
Παραγωγή: Eλληνική, Σκηνοθεσία Σταύρος Ψυλλάκης

Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018), λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως «δημόσιο κίνδυνο». Η ταινία δεν είναι μια βιογραφία του Μανιάτη. Αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση, εμπρηστικής και αυτοπυρπολούμενης. Αλλάζει τη ζωή όποιος αλλάζει ζωή, λέει ο ίδιος.

Δείτε το τρέιλερ:

 

ΑΤΤΙΛΑΣ 1974

Ντοκιμαντέρ, Έγχρωμο, Διάρκεια 103′
Παραγωγή: Κυπριακή, Σκηνοθεσία Μιχάλης Κακογιάννης

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 βρήκε τον Μιχάλη Κακογιάννη στην Ιρλανδία, όπου σκηνοθετούσε «Οιδίποδα» στο Εθνικό Θέατρο της Ιρλανδίας. Συγκλονισμένος και μη γνωρίζοντας άλλο τρόπο να «πολεμήσει», έσπευσε στην Κύπρο για να καταγράψει τα γεγονότα. Μαζί με έναν εικονολήπτη και έναν ηχολήπτη ο Μιχάλης Κακογιάννης κινηματογράφησε ένα μοναδικό ντοκουμέντο της κυπριακής τραγωδίας.

Δείτε το τρέιλερ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα