back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επ.Φαρμάκης-HumanRights360: Πλήθος προβλημάτων στη διαχείριση του προσφυγικού

Διαβάστε επίσης

Πλήθος προβλημάτων στην διαχείριση του προσφυγικού αναφέρει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης ιδρυτής της HumanRights360. Μεταξύ αυτών σημειώνει την διαδικασία προμήθειας φαγητού και το κόστος της, την  στέγαση , και την μεταφορά προσφύγων.

Η πλέον όμως σοβαρή πτυχή αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία είναι απροστάτευτα, όπως σημειώνει ο κ. Ε.Φαρμάκης σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” και την εκπομπή με την Νόνη Καραγιάννη.

Το HumanRights360 είναι μία νέα οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι η προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση, και με εστίαση στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, το HumanRights360 υλοποιεί μία σειρά δράσεων όπως ένταξης προσφύγων, Νομική βοήθεια και Διεξαγωγή έρευνας και δράσεων για τον μεταναστευτικό πληθυσμό.

Διερεύνηση από την OLAF

“Φεύγουν μερίδες φαγητού από την Κόρινθο για νησί με κακής ποιότητας φαγητο, και συνθήκες διανομής τριτοκοσμικές. Αν συγκρίνει κανείς επίσημα νούμερα μέχρι και 500% παραπάνω μερίδες να πληρώνει το κράτος απ ότι χρειάζεται η δομή. Το κατέθεσα και ζήτησα να διερευνηθεί από την OLAF. Και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει αυτό το καθεστώς της προηγούμενης κυβέρνησης. Ακόμα και σήμερα στα νησιά βλέπουμε τους ίδιους προμηθευτές, με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμούς, να πληρώνονται περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ κάθε δεκαπέντε ημέρες, π.χ στη Μόρια. Και με την προηγούμενη κυβέρνηση εξαντλήσαμε όλα τα δυνατά μέσα και γι αυτό καταφύγαμε στις Βρυξέλλες. Με την νέα Κυβέρνηση έχουμε προσπαθήσει να το επικοινωνήσουμε.

Αυτά τα κυκλώματα παραδοσιακά υπάρχουν στην Ελλάδα, απο το 2012 έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε ένα κοινό μητρώο, ώστε να έχουμε συνθήκες διαφάνειας. Το 1,6 δις έχει δοθεί σε κρατικούς φορείς και τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια σε ΜΚΟ”

Ανάγκη διαφάνεια

“Στις ΜΚΟ υπάρχει διαφάνεια καθώς δεν μπορούν να δοθούν αλλιώς κονδύλια από την Ευρώπη. Η Ελλάδα αρνείται οποιαδήποτε ενέργεια ελεγκτικού μηχανισμού. Φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει πιο πολύ την πολιτική δίωξη της προηγούμενης κυβέρνησης παρα να βρεθεί μια λύση για περισσότερη διαφάνεια σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις. Αν βρεθεί κάποιος μηχανισμός με βάσει την OLAF εύχομαι να μην είναι μόνο επικοινωνιακός.

Στο κομμάτι της στέγασης υπάρχουν παραδείγματα όπως στο Πόρτο Χέλι που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και πληρώνονται υπέρογκα ποσά. Π.Χ πληρωνόντουσαν μέχρι και 100 ευρώ την ημέρα ένα δωμάτιο το οποίο είναι πολύ κακής ποιότητας.

Στο κομμάτι της μετακίνησης βλέπουμε να νοικιάζονται πούλμαν για μεγάλο αριθμό πληθυσμού που δεν υπάρχουν τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ναυλωμένα πούλμαν που μεταφέρουν κάτω από 10 άτομα ενώ αυτές οι ναυλώσεις έγιναν για 2.000 άτομα την ημέρα”

Τα ασυνόδευτα παιδιά

“Και η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ που είναι στην είσοδο, δεν εχει καταφέρει να προστατεύσει ασυνόδευτα παιδιά. Υπολογίζονται 4.000 ασυνόδευτα, τα μισά ζουν σε καλές συνθήκες και υπολογίζονται περίπου 600 παιδιά σε καταυλισμούς όπως στην Μόρια όπου καταγγέλλονται πολλά περιστατικά κακοποίησης καθημερινά και ειδικά τα βράδια. Όλοι οι υπουργοί κάνουν μεγάλες εξαγγελίες χωρίς αποτέλεσμα γι αυτά τα παιδιά. Είναι πολιτική βούληση αποκλεισμού των παιδιών ώστε αν έρθουν κι άλλα παιδιά να ξέρουν ότι θα μείνουν απροστάτευτα”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα