back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Στουρνάρας: Στο 3% η ανάπτυξη φέτος, στο 3,5% το πλεόνασμα

Διαβάστε επίσης

Θετικές χαρακτήρισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του, σε εκδήλωση του Belgian Business Club στην Αθήνα.

Όπως τόνισε «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και με σχετικά μέτρια ποσοστά ανάπτυξης λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης. Το οικονομικό κλίμα έχει αυξηθεί, η χρηματοδότηση των τραπεζών και οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώθηκαν, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να αυξάνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα βελτιώθηκε σημαντικά και οι έλεγχοι κεφαλαίου άρθηκαν πλήρως την 1η Σεπτεμβρίου».

Σε κάθε περίπτωση κατέληξε ο κ. Στουρνάρας «οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θετικό αυτό σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της ν΄αγγίξει το 3%».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα