back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συγκρότηση κυβέρνησης στην Ιταλία

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της προτεινόμενης κυβερνητικής συμμαχίας με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ψήφισαν ηλεκτρονικά χτες τα μέλη του ιταλικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), ανοίγοντας τον δρόμο στην κυβέρνηση συνασπισμού να αναλάβει την εξουσία στο προσεχές διάστημα.

Τα μέλη του Κινήματος 5 Αστέρων ενέκριναν με ποσοστό 79,3% τη συγκυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα. Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής των 5 Αστέρων, Λουΐτζι ντι Μάιο, έκανε λόγο για «υπεύθυνη στάση», σε αντιδιαστολή με την «ανευθυνότητα» του προηγούμενου κυβερνητικού εταίρου του, της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα, οδηγώντας τη χώρα σε τεράστια πολιτική κρίση.

Περισσότερα μέλη των 5 Αστέρων (63.146) υπερψήφισαν χθες τη σύμπραξη με το Δημοκρατικό Κόμμα από όσα είχαν υπερψηφίσει τη σύμπραξη με τη Λέγκα τον Μάιο του 2018 (42.796).

Τα επόμενα βήματα

Το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μπορεί πλέον να ολοκληρώσει τις εργασίες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης και να καταθέσει στον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, τον κατάλογο με τα ονόματα των υποψήφιων υπουργών. Η νέα κυβέρνηση μπορεί να συγκροτηθεί ακόμη και σήμερα.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, ο Κόντε και η νέα κυβέρνησή του θα ορκιστούν την Πέμπτη και θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα