back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Την Πέμπτη η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης – Αυτοί είναι οι νέοι υπουργοί

Διαβάστε επίσης

Ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, θα αναλάβει το στρατηγικής σημασίας υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο ηγέτης του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει η Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, χωρίς πολιτικούς δεσμούς με κανένα κόμμα. Η Λαμοργκέζε θα παραλάβει το υπουργείο από τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της ακροδεξιάς, ο οποίος ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση του Κόντε τον περασμένο μήνα, αποσύροντας τη Λέγκα από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε μια μάταιη προσπάθεια να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), ο Λορέντσο Γκουερίνι, αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας.

Η κυβέρνηση “Κόντε 2” θα αποτελείται από 21 υπουργούς, εκ των οποίων επτά είναι γυναίκες. Εκτός από τη Λαμοργκέζε, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, δέκα υπουργοί προέρχονται από το M5S, εννέα από το PD και ένας, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (Liberi e Uguali). Ο Σπεράντσα θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

«Οπλισμένοι με ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στο μέλλον, θα αφιερώσουμε την ενέργειά μας, τις ικανότητές μας και το πάθος μας για να κάνουμε καλύτερη την Ιταλία, προς το συμφέρον όλων των πολιτών», δήλωσε ο Κόντε παρουσιάζοντας τη νέα του ομάδα.

Ο Αλφόνσο Μποναφέντε (M5S) αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Σέρτζο Κόστα, (επίσης από το M5S), το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Πάολα ντε Μικέλι (PD) το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Ντάριο Φραντσεσκίνι (PD) το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Λορέντσο Φιοραμόντι (M5S) το υπουργείο Παιδείας, ο Έντσο Αμέντολα (PD) το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Νούντσια Κατάλφο (M5S) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, η Τερέζα Μπελανόβα (PD) το υπουργείο Γεωργίας, ο Στέφανο Πατουανέλι (M5S) το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, η Έλενα Μπονέτι (PD) το υπουργείο Οικογένειας και Ίσων Ευκαιριών, ο Βιντσέτζο Σπανταφόρα (M5S) το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού, ο Τζουζέπε Προβεντσάντο (PD) το υπουργείο Νότου, ο Φραντσέσκο Μπότσια (PD) το υπουργείο Περιφερειακών Υποθέσεων, η Φαμπιάνα Νταντόνε (M5S) το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, η Πάολα Πιζάνο (M5S) το υπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο Φεντερίκο Ντ’ Ίνκα (M5S) το υπουργείο Σχέσεων με το Κοινοβούλιο.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 10.00 τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο. Στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα