back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λ.Μενδώνη: Δεν τιθεται θέμα βρετανικής κυριότητας των γλυπτών του Παρθενώνα

Διαβάστε επίσης

Απολύτως ψευδές χαρακτήρισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το επιχείρημα ότι ο δανεισμός που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση ισοδυναμεί με αποδοχή βρετανικής κυριότητας των γλυπτών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ αποκάλυψε μάλιστα ότι το επίσημο αίτημα για δανεισμό συντάσσεται ήδη από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα κατατεθεί στον χρόνο που κρίνει κατάλληλο ο Πρωθυπουργός. Διευκρίνισε ότι η πρόταση δανεισμού θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των γλυπτών

Η Υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε ότι πως τη δεκαετία του 1980 η Μελίνα Μερκούρη χαρακτήρισε κλοπή την μεταφορά των μαρμάρων στο Λονδίνο και αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων .

«Από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα κυριότητας, νομής, ή κατοχής», επεσήμανε η υπουργός. Σημείωσε μάλιστα πως σε περίπτωση που το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου «κάμπτεται», ενώ έως σήμερα είναι «απολύτως αρνητική».

Η ιδέα για δανεισμό των μαρμάρων τέθηκε από τον πρωθυπουργό σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Observer», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου δια της εκπροσώπου τύπου ήταν άμεση σε σκληρή γραμμή: «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από την βρετανική κυβέρνηση.

Η απάντηση της εκπροσώπου του Μουσείου είναι στο ίδιο πνεύμα με την άποψη του διευθυντή του Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ, ο οποίος μιλώντας στα ΝΕΑ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής ή επ αόριστον δανεισμού των γλυπτών, αρνούμενος ακόμα και τον βραχυχρόνιο δανεισμό τους αν η Ελλάδα δεν αναγνωρίσει ότι ανήκουν στους Βρετανούς.

Αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο του Βρετανού Πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις»

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως αυτή είναι σταθερή θέση του Μουσείου και δεν ξάφνιασε την κυβέρνηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα