back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ώρα αποφάσεων στην Ιταλία- Λήγει η διορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι συνομιλίες του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα των 5 Αστέρων προκειμένου να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ιταλία. Η διορία που έδωσε προχτές ο Πρόεδρος της Ιταλία Σέρτζιο Ματαρέλλα λήγει σήμερα το πρωί στις 11. Χτες το βράδυ, το Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησε τελικά να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Τζουζέπε Κόντε. Ωστόσο εάν έως και σήμερα δεν σχηματιστεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία, ο πρόεδρος θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 10η Νοεμβρίου.

Ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, κήρυξε την διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Αργά χθες το βράδυ τα δύο κόμματα έφθασαν κοντά σε συμφωνία. Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι απέσυρε το βέτο για την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία. Το Κίνημα των 5 Αστέρων ωστόσο επανήλθε με νέα ανακοίνωση, ακυρώνοντας την πρόοδο που είχε καταγραφεί.

«Χθες, έπειτα από τετράωρες διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε πλέον να εργαστούμε με τον τρόπο αυτόν. Ή θα υπάρξει αλλαγή στάσης ή τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα ξανασυναντηθούμε με το Δημοκρατικό Κόμμα όταν θα δώσει το ΟΚ για τον επαναδιορισμό του Κόντε».

Ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, κήρυξε την διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Ο Κόντε συμμετείχε χθες στην τετράωρη συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο και τον ομόλογό του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι. Το Κίνημα ανακοίνωσε την νύχτα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έδωσε την απόλυτη υποστήριξή του στον Κόντε. Το Δημοκρατικό Κόμμα από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι μένουν ακόμη λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Τα δύο κόμματα επρόκειτο να επαναλάβουν τις συνομιλίες σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα και να ανακοινώσουν αύριο στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν έχει υπάρξει μέχρι αύριο συμφωνία, ο πρόεδρος θα πρέπει να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα