back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Κουμουτσάκος στο BBC για το προσφυγικό: Η προηγούμενη κυβέρνηση κληροδότησε μια άκρως προβληματική κατάσταση στα νησιά και την ενδοχώρα

Διαβάστε επίσης

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος λόγω και της αύξησης των ροών και στις πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κληροδότησε ένα «κλειστό» σύστημα μεταναστευτικών – προσφυγικών εισροών χωρίς αντίστοιχες εκροές και μια άκρως προβληματική κατάσταση στα νησιά και την ενδοχώρα. «Σε αυτά τα δεδομένα, τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν νέες αυξημένες ροές λόγω και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων» σημείωσε για να επισημάνει στη συνέχεια τη σημασία που έχει η αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, δηλ. μεταξύ άλλων, εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που δρουν στην Τουρκία, αυστηρότερη επιτήρηση των τουρκικών ακτών και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών από την Ελλάδα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προετοιμάζει η χώρα μας:

  • σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αποτελεσματικότερο κοινό μηχανισμό επιστροφών,
  • σε εθνικό, μεταξύ άλλων, με τη νομοθετική πρωτοβουλία βελτίωσης – επιτάχυνσης της διαδικασίας εξέτασης ασύλου.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος και ανέδειξε την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης με δικαιότερη ανακατανομή του βάρους αλλά και της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα