back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Brexit: Συνάντηση Μακρόν-Τζόνσον στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση στο Παρίσι θα έχει σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Ο γάλλος πρόεδρος, με δήλωσή του λίγο πριν τη συνάντηση, υποστήριξε ότι τα αιτήματα του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου και την κατάργηση της δικλείδας ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα δεν είναι εφαρμόσιμα στην παρούσα μορφή τους.

Κατα τη χθεσινή συνάντησή της με τον Τζόνσον, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι το backstop, θέμα-αγκάθι για το Brexit, δεν μπορεί να καταργηθεί και κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να προτείνει μία εναλλακτική και βιώσιμη λύση μέσα στις επόμενες 30 ημέρες

Μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ, ο νέος Βρετανος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα έχει επαφή σήμερα συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να βρει συμμάχους στη μέχρι σήμερα μοναχική πορεία του.

Ο Τζόνσον, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, επέμεινε στην άποψή του ότι η Βρετανία «δεν μπορεί να αποδεχθεί», όπως έχει, την υπάρχουσα συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιώνοντας έτσι την κατάργηση του μηχανισμού του backstop που αποτελεί το μόνιμο αγκάθι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι το backstop δεν μπορεί να καταργηθεί και κάλεσε τον Τζόνσον να προτείνει μία εναλλακτική και βιώσιμη λύση μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόκληση των τριάντα ημερών, ενώ αναγνώρισε ότι το βάροςγια εξεύρεση λύσης πέφτει στο Λονδίνο – κάτι που δεν είχε παραδεχθεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχουν εναλλακτικές για το backstop, κατηγορώντας μάλιστα την τέως πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, καθώς δεν τις είχε εντοπίσει και εφαρμόσει όταν αυτή ήταν στην ηγεσία της Βρετανίας.

Η καγκελάριος εξέφρασε την αισιοδοξία της πως μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του backstop πριν από την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., εάν όλες οι πλευρές εργαστούν σκληρά μέσα στις επόμενες 30 ημέρες για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με δεδομένο ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει οριστεί για τις 31 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον έχει το χρονικό περιθώριο να περάσει τη πρότασή του από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν τη φέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν επιλογή της Βρετανίας και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον δεν θα μετριάσει το κόστος της άτακτης εξόδου.

«Σήμερα, το βασικό σενάριο για το Brexit είναι εκείνο μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία» ανέφερε η γαλλική προεδρία, την παραμονή της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Παρίσι.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί ότι το ενδεχόμενο ενός backstop αποκλείεται, είναι δικαίωμά του, όμως σε αυτήν την περίπτωση περιορίζει τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Για το Ελιζέ, «το backstop είναι μια πολιτική ασφαλείας» και ένα «απαραίτητο στοιχείο για μια συμφωνία», καθώς «διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ιρλανδία και την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς».

Σημειώνεται τέλος, ότι από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τους ηγέτες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και μερικούς βουλευτές, σε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να βρουν τρόπο να σταματήσουν το άτακτο Brexit.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα