back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προειδοποιήσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα για το Adrian Darya 1 – ΥΕΝ: Δεν υπάρχει αίτημα κατάπλου

Διαβάστε επίσης

Προειδοποίηση στην Ελλάδα να μην υποδεχθεί το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), που βρίσκεται στο επίκεντρο της κόντρας της Δύσης με την Τεχεράνη, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει την ισχυρή θέση μας για το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση και σε όλα τα λιμάνια ανά τη Μεσόγειο, τους έχουμε προειδοποιήσει να μη διευκολύνουν το πλοίο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, με τη Wall Street Journal να επισημαίνει ότι όσοι δεν θα συμμορφωθούν με το αμερικανικό αίτημα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περιορισμούς στην έκδοση βίζας ή και ποινικές κυρώσεις.

Η ανακοίνωση των Αμερικανών εξεδόθη στον απόηχο των πληροφοριών, που θέλουν το δεξαμενόπλοιο να κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας και την επισήμανση του Υπουργείου Ναυτιλίας ότι ο κατάπλους του τάνκερ στη Μεσσηνία δεν είναι πρόβλημα γιατί τα μέτρα κατά του Ιράν τα έχουν λάβει οι ΗΠΑ και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, δεν υπάρχει αίτημα κατάπλου, ωστόσο η πορεία του πλοίου παρακολουθείται και είναι τακτική η επικοινωνία με το ΥΠΕΞ για την υπόθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο». Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της δέσμευσης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Υπ.Εξωτερικών : Υπό στενή παρακολούθηση

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως σημειώνουν, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.

Αθηνά Κορλίρα- Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα