back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι επαφές Mπόρις Τζόνσον ενόψει Brexit και οι πρώτες πιθανές συνέπειες

Διαβάστε επίσης

Ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να επαναλάβει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ρίχνοντας στους εταίρους του το μπαλάκι της επαναδιαπραγμάτευσης, στις συναντήσεις που θα κάνει αυτή την εβδομάδα με Ευρωπαίους ηγέτες.

Ούτε η Άγκελα Μέρκελ ωστόσο, με την οποία συναντάται στο Βερολίνο την Τετάρτη, ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συναντάται στο Παρίσι την Πέμπτη, δείχνουν να απειλούνται, οπότε οι προσδοκίες για οποιαδήποτε πρόοδο στο αδιέξοδο του Brexit είναι αυτή τη στιγμή ελάχιστες. Οι συνέπειες του no deal ωστόσο όμως προμηνύονται πολλές. Οι Βρετανοί πολίτες θα αρχίσουν να τις βιώνουν ήδη από την 1η Νοεμβρίου.

Ενώ η θερινή διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου κανονικά τερματίζεται την 3η Σεπτεμβρίου, οι κοινοβουλευτικοί αυτοί θέλουν ο Τζόνσον να το συγκαλέσει εκτάκτως και να συνεδριάζει συνεχώς ως την 31η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που αποτελεί τη νέα προθεσμία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υπογράφοντες την επιστολή είναι πολέμιοι του Brexit, το οποίο θέλουν να εμποδίσουν. «Η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος οικονομικής κρίσης καθώς κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία», αναφέρουν. «Είμαστε ενώπιον μιας εθνικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και πρέπει να συγκληθεί αμέσως το κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, τα έγγραφα αυτά που ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την κωδική ονομασία «Yellowhammer» εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του άτακτου Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια. Ο Μάικλ Γκόουβ ωστόσο, υπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό των ετοιμασιών για την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία δήλωσε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν βασίζονται στο χειρότερο σενάριο.

Ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα

Τις πρώτες συνέπειες του άτακτου Brexit, οι Βρετανοί θα τις αντιληφθούν αντικρύζοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Περίπου το 30% των τροφίμων στη βρετανική επικράτεια προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλές ελλείψεις σε προϊόντα – κυρίως φρέσκα λαχανικά και φρούτα – η τιμή των οποίων θα αυξηθεί σημαντικά.

Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ έχουν ήδη προειδοποιήσει για τις ελλείψεις αυτές, ενώ ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ έχει επίσης προβλέψει αύξηση 10% στα καθημερινά έξοδα των πολιτών.

Υπουργοί , αλλά και αξιωματούχοι στο βρετανικό σύστημα υγείας υποστηρίζουν ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να υπάρχουν αρκετά φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, την επομένη του Brexit. Σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύονται στους Κυριακάτικους «Times», η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Σοβαρές ελλείψεις εκτιμάται ότι θα υπάρχουν και σε καύσιμα.

Σοβαρές καθυστερήσεις στους τελωνειακούς ελέγχους και σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία

Με βάση τους υπολογισμούς του Λονδίνου, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου. Τα προβλήματα ενδέχεται να περιοριστούν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι.

Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, τα έγγραφα διέρρευσαν από πρώην υπουργό στην προσπάθεια να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να ρίξει την κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να καθυστερήσει την αποχώρηση.

Οι ελπίδες του Κόρμπιν όμως να σχηματίσει μία κυβέρνηση ενότητας σβήνουν, καθώς αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές, οι οποίοι επίσης προσπαθούν να σταματήσουν το no deal Brexit, που δεν αποκλείει ο Βρετανός πρωθυπουργός, αρνούνται να οδηγήσουν τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει μετέωρο εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων μπορούν και θέλουν να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία, πιθανόν τη σημαντικότερη εξέλιξη στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.

Οι επικριτές της αποχώρησης χωρίς συμφωνία λένε ότι θα αποτελέσει καταστροφή για τη Βρετανία, άλλοτε μια από τις σταθερότερες δημοκρατίες του δυτικού κόσμου. Η εξέλιξη αυτή, προειδοποιούν, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα προκαλέσει σοκ στις αγορές και θα αποδυναμώσει τη θέση του Λονδίνου, που καυχιέται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα