back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα

Διαβάστε επίσης

Σειρά αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αυστηρότερες ποινές για μολότοφ και εμπρησμό δασών, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Μεταξύ των αλλαγών που αναμένονται είναι η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος κατοχής εκρηκτικών υλών, αυστηρότερες ποινές για εμπρηστές δασών και για «παρεμβάσεις» ομάδων όπως ο Ρουβίκωνας. Σε κακούργημα αναμένεται να μετατραπεί και το αδίκημα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου. Επίσης αλλαγές δρομολογούνται στο καθεστώς αποφυλάκισης με όρους για βαρυποινίτες και τρομοκράτες.  Παράλληλα γίνεται λόγος για επαναφορά ορισμένων πταισμάτων, που είχαν καταργηθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η διατάραξη κοινής ησυχίας.

Πρώτα σχόλια για τις επικείμενες αλλαγές

Διορθωτικές προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τις επικείμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα εκφράζοντας ωστόσο την διαφωνία του ως προς την αυστηροποίηση του καθεστώτος αποφυλάκισης με όρους για βαρυποινίτες , ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης. Παράλληλα επεσήμανε μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ότι οι όποιες αλλαγές γίνονται βιαστικά.

«Ο ποινικός κώδικας έχει μια συνοχή και είναι ένα εξαιρετικό νομοθέτημα πολλών επιτροπών, σε μία εκ των οποίων συμμετείχα και εγώ» αναφέρει ο κ. Χειρδάρης. «Όντως, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες αστοχίες και πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Άρα το υπουργείο ορθά κινείται. Να γίνουν κάποιες αλλαγές δεν χρειάζεται όμως πολλές και πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή.

Μολότοφ

«Όσον αφορά στο θέμα της χρήσης και παρασκευής μολότοφ θεωρώ πως οι αλλαγές είναι προς την σωστή κατεύθυνση, υπό την έννοια ότι υπάρχει μια λογική. Ποιά η διαφορά στην κατοχή μιας μολότοφ από ένα όπλο; Βεβαίως δεν πρέπει να γίνει πολύ μεγάλη αυστηροποίηση γιατί έτσι διαφοροποιούμε εντελώς τη φιλοσοφία του ποινικού κώδικα. Η αυστηροποίηση δεν πρέπει να φτάνει σε τέτοιο επίπεδο» επισημαίνει ο κ. Χειρδάρης, «ώστε να παρεμποδίζεται η οποιαδήποτε διαμαρτυρία πολιτών».

Δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλων

Στο θέμα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλων η αυστηροποίηση του πλαισίου δεν θα έλεγα ότι δεν είναι επιθυμητή. Θεωρώ ότι είναι προς την λογική κατεύθυνση.

Διατάραξη κοινής ησυχίας

Επίσης για την διατάραξη της κοινής ησυχίας όντως αυτή την στιγμή υπάρχει ένα έλλειμμα. Εδώ στην Ελλάδα συνηθίζουμε να διαταράσσουμε την κοινή ησυχία. Θα έλεγα λοιπόν ότι η απάλειψη του πταίσματος αυτού από τον νέο Ποινικό Κώδικά δεν ήταν προς την ορθή κατεύθυνση. Δεν ξέρω, βεβαίως πως θα τοποθετηθεί. Αν τοποθετηθεί ως πταίσμα θα πρέπει να κάνουμε πάλι Πταισματοδικεία. Μάλλον θα τοποθετηθεί ως ελαφρύ πλημμέλημα. Είναι και αυτό προς την ορθή κατεύθυνση».

Υπό όρων απόλυση βαρυποινιτών

«Διαφωνώ, ωστόσο, με τις αλλαγές, που δρομολογούνται στο καθεστώς αποφυλάκισης με όρους για βαρυποινίτες. Στις φυλακές σε θέματα υπό όρων αποφυλάκισης δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ βαρυποινιτών και άλλων αλλά πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, διότι όταν είναι κανείς στη φυλακή έχει ίδια μεταχείριση από το κράτος είτε είναι βαρυποινίτης είτε όχι. Αυτήν την στιγμή μπορεί κάποιος, με διπλή και τριπλή καταδίκη σε ισόβια, να ζητήσει να κάνει κατ΄οίκον έκτιση της ποινής του, αν έχει συμπληρώσει 16 χρόνια στη φυλακή. Αυτό η κυβέρνηση, προφανώς, θα το αλλάξει. Τα 16 χρόνια φυλάκισης, πάντως, δεν είναι μικρός χρόνος».

«Βιαστήκαμε στην ψήφισή του αλλά βιαζόμαστε, φοβάμαι, και στις αλλαγές που γίνονται»

«Εν κατακλείδι πολύ γρήγορα γίνονται αυτές οι αλλαγές. Θα έπρεπε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στον Νέο Ποινικό Κώδικα να δοκιμαστεί» τονίζει ο Βασίλης Χειρδάρης καταλήγοντας «Βιαστήκαμε στην ψήφισή του αλλά βιαζόμαστε, φοβάμαι, και στις αλλαγές που γίνονται».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα