back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κατά 8,1% αυξήθηκαν στο 7μηνο του έτους τα έσοδα του κράτους – Υπέρβαση στόχου και στα φορολογικά έσοδα

Διαβάστε επίσης

Με θετικά νέα που αποτυπώνονται σε καθαρά έσοδα 5,1 δισ. Ευρώ (αύξηση 209 εκατομμύρια ευρώ) σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο έκλεισε ο Ιούλιος, εν αντιθέσει με τον Ιούνιο που εμφάνισε  μειωμένα έσοδα κατά 15% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Η υπέρβαση στα έσοδα του Ιουλίου συνέβαλλαν κατά ένα ποσοστό και  στην αύξηση κατά  8,1% για το 7μηνο (Ιανουάριος-Ιούλιος)  των συνολικών εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού του Κράτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία  εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. 

Οι συνολικές εισπράξεις του Κρατικού Προϋπολογισμού  διαμορφώθηκαν στα 31,1 δισ. ευρώ (αύξηση 8,4%) έναντι στόχου 28,7 δισ. ευρώ (έσοδα πριν από τη μείωση των επιστροφών φόρου). Από την άλλη οι επιστροφές φόρου για το ίδιο διάστημα  ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 11,2% έναντι του στόχου), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα  τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού  για το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος να διαμορφωθούν τελικώς στα 28,6 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο υπερβαίνει κατά 8,15 τον στόχο του Προϋπολογισμού. 

Η αύξηση στα έσοδα οφείλονται κυρίως στην είσπραξη ποσού 1,1 δισ. ευρώ από την σύμβαση  παραχώρησης σε κοινοπραξία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στα 644 εκατομμύρια που έλαβε τον περασμένο Μάιο η χώρα μας ως α δόση από τα κέρδη παλαιών ομολόγων που διακρατούν η Ε.Κ.Τ και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης αλλά και από την υπέρβαση  κατά 350 εκατομμύρια ευρώ στα φορολογικά έσοδα. 

Αποτέλεσμα των παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα να διαμορφωθεί για το 7μηνο (Ιανουάριος-Ιούλιος) σε πλεόνασμα 1,77 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 803 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο διάστημα Τα αυξημένα έσοδα του Κράτους για το 7μηνο του έτους (Ιανουάριος-Ιούλιος) αναμένεται να αποτελέσουν και ισχυρό «όπλο» από το υπουργείο Οικονομικών  ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών που θα έχει τον Σεπτέμβριο  με τους επικεφαλής των δανειστών για την δ αξιολόγηση του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας, προκειμένου να πειστούν   ότι η Κυβέρνηση  θα επιτύχει, χωρίς αποκλίσεις, μέχρι στο τέλος του έτους τον  μνημονικό στόχο για πρωτογενές  πλεόνασμα  3,5% του ΑΕΠ στον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019. 

Newsroom Aθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα