back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια – Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Διαβάστε επίσης

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν για ακόμη ένα βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Στο μέτωπο κοντά στο χωριό Πλατάνα, που κινείται προς τον δρυμό, εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην κεντρική Εύβοια. Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα δύο ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια. Το ένα μέτωπο βρίσκεται σε χαράδρα ανάμεσα στα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός και το άλλο στην κορυφογραμμή, κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Πλατανά στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης. Οι πυροσβέστες, εντόπισαν μετά τη χαράδρα δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους δίνει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Η ύφεση των ανέμων αργά το απόγευμα και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, με συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα. Οι επιτελείς της πυροσβεστικής φιλοδοξούν ότι αν επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά σ’ αυτόν τον δρόμο, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25 οχήματα της πυροσβεστικής και ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

«Πρόκειται για παράταξη μάχης» δηλώνει στο ΑΠΕ ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Ευαγγελίου καθώς βλέπει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «είναι πολύ δύσκολο τα αεροπλάνα μέσα στην επόμενη ώρα να σβήσουν τελείως το συγκεκριμένο μέτωπο. Αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τους πυροσβέστες με την άπνοια που επικρατεί τώρα, θα μπορέσουν να σταματήσουν το κακό για να μη φτάσει στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και να απειλήσει τα χωριά».

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα»

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή. Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση». Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι να ελέγξουν τις εστίες που εντοπίζονται σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ.

Η φωτιά χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, αλλά και του στρατού που συνδράμει τις τελευταίες ώρες, έχει περιοριστεί στη Μακρυμάλλη, όπου συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεσή της.

Οι όποιες αναζωπυρωμένες εστίες υπάρχουν τις τελευταίες ώρες αντιμετωπίζονται άμεσα από τα εναέρια μέσα και είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία από τις πολλές περιπτώσεις έξι καναντέρ επιχείρησαν ταυτόχρονα.

Στο Συντονιστικό Κέντρο «Όλυμπος» ο πρωθυπουργός

Την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ενημέρωση που είχε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».

«Έχω ήδη ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτύπωση, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ, που υπέστησαν καταστροφές στην περιουσία τους και από δω και πέρα θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες ώστε να επιτρέψουμε στη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το δύσκολο έργο της μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής η οποία συντελέστηκε», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν «αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να αντιμετωπίσουμε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» όπως είπε.

Για δύσκολη μάχη, έκανε λόγο ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, «η συγκυρία η καιρική και οι καταστάσεις επιβάλλουν εγρήγορση και την παράκληση σε όλους να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουμε ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Λίγα λόγια, πολύ δουλειά. Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι στοίχημα και είναι στοίχημα ζωής για όλους όσους εμπλεκόμαστε με αυτήν».

Χειρουργείται την Πέμπτη ο εθελοντής πυροσβέστης

Εγκαύματα δευτέρου προς τρίτου βαθμού φέρει ο εθελοντής πυροσβέστης που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ και χειρουργείται αύριο το πρωί. Τον πυροσβέστη επισκέφθηκε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στην Εύβοια η Φώφη Γεννηματά

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις περιοχές που δοκιμάζονται από την πυρκαγιά, να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά την επίσκεψή της, νωρίτερα το μεσημέρι, στην Εύβοια.

«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα αυτή τη φορά και γι’ αυτό οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση, προκειμένου να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα, αφού σβήσει η πυρκαγιά, γιατί θέλουμε να συνδράμουμε τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, τα αποτελέσματα όλης αυτής της καταστροφής».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ: Διαχρονικές οι ευθύνες

«Η επανάληψη της φωτιάς», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «στην ίδια περιοχή μέσα σε ένα χρόνο και σε μεγαλύτερη έκταση, φέτος, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Ευθύνες που αφορούν στην έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, αντιπυρικών ζωνών, το μη καθαρισμό των δασών και την ανυπαρξία κατάλληλων ζωνών ασφαλείας και δασικών δρόμων, τα μεγάλα προβλήματα συνολικά στα μέτρα πρόληψης και τις σοβαρότατες ελλείψεις των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς».
Και συνεχίζει: «Η προβολή, από την κυβέρνηση, της βοήθειας από το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εναέρια μέσα, εκτός του ότι την αφήνει έκθετη, καθώς αποδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, όσο περνούν οι ώρες αποδεικνύεται “άνθρακες ο θησαυρός”, καθώς είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση στη διάθεσή τους.

[su_youtube url=”https://youtu.be/rNgvdEoiMcM” width=”560″ height=”420″]

«Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε καταφέρει να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιάννης Ράζος. Όπως είπε, η φωτιά έχει δύο βασικά ενεργά μέτωπα, της Πλατάνας και της Κοκκάλας, ενώ σημειώθηκε μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή Σταυρός.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα, αλλά και αναζωπυρώσεις. «Είναι μία δύσκολη φωτιά, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» συμπλήρωσε.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Εννέα ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο του στρατού και 7 αεροσκάφη επιχειρούν από αέρος και αν κριθεί αναγκαίο θα προστεθούν τα 2 ιταλικά αεροσκάφη το ένα εκ των οποίων έφτασε στη χώρα μας μετά από αίτημα συνδρομής. Αναμένονται άλλα 2 από την Ισπανία. Το έργο των πυροσβεστών από εδάφους συνδράμουν και τέσσερις ομάδες του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ», που αποτελούνται από 40 άτομα ειδικά εκπαιδευμένα, και τέσσερις προωθητές γαιών μαζί με τα ρυμουλκά τους και το αντίστοιχο προσωπικό.

[su_slider source=”media: 121295,121296,121293,121180,121183,121182,121162,121178,121383,121386,121387″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]

Το χρονικό της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Τρίτης από την περιοχή Αγριλίτσας και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα απειλώντας έναμοναστήρι και γλυρω οικισμούς. Η πυροσβεστική προχώρησε στην εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς, με τους κατοίκους τους να μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία στα Ψαχνά.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα.

Ωστόσο η πυρκαγιά κατέστρεψε μια μοναδική πευκόφυτη περιοχή που ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης και ανήκε στο δίκτυο ΝATURA, με τις αρχές να μιλούν για τεράστια οικολογική καταστροφή.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου για αύριο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Newrsoom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα