back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σήμερα η ιταλική Γερουσία θα αποφασίσει την ημερομηνία ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Σαλβίνι

Διαβάστε επίσης

Η ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη για να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ανακοίνωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων, έπειτα από την αποτυχία μιας επιτροπής της Γερουσίας να καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Η ακροδεξιά Λέγκα, η οποία κυβερνά σε συνασπισμό με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και απαίτησε πρόωρες εκλογές, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ansa θα καλέσουν τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, για ακρόαση στις 20 Αυγούστου.

Με την Ιταλία να έχει εισέλθει στη δίνη μιας νέας πολιτικής κρίσης, μόλις 14 μήνες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, οι Ιταλοί γερουσιαστές καλούνται εσπευσμένα στα έδρανα, προκειμένου να καταλήξουν στην περίπλοκη συνταγματική διαδικασία που θα ακολουθηθεί επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η Λέγκα.

Έπειτα από το ναυάγιο μιας επιτροπής της Γερουσίας να καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, αλλά και τις αντεγκλήσεις των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων που, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, συνέχισαν να διαφωνούν για το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της πρότασης μορφής, σήμερα οι Γερουσιαστές αναμένεται να αποφασίσουν για την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Κόντε.

Ο Σαλβίνι επιδιώκει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και εντός Οκτωβρίου, σε μία προσπάθεια να κεφαλοποιήσει τα μεγάλα ποσοστά δημοτικότητας (36 – 38% στη πρόθεση ψήφου) που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην ξενοφοβική Λέγκα.

Αμεση ήταν η απάντηση του Λουίτζι Ντι Μάϊο: «Θα δείτε οτι οι Ιταλοί θα κάνουν να πληρώσει η Λέγκα για αυτή την πισώπλατη μαχαιριά που επεφύλαξε στην Ιταλία γιατί δεν πρόκειται για μια παλιά πράξη αλλά για μια πυροδότηση κυβερνητικής κρίσης στα μέσα του Αυγούστου που σέρνει την Ιταλία σε εκλογές το φθινόπωρο κάτι που είχε να συμβεί από το 1919».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα