back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ Αναστασιάδη – Ακιντζί

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα το πρωί στις 9:30 ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην κατοικία της μόνιμης αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέκχαρντ.

Η άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών είναι η πρώτη μετά τις 26 Φεβρουαρίου 2019 και από αυτήν θα φανεί εάν θα υπάρξουν ελπίδες για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό που διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Οι διαφωνίες

Τα ζητήματα στα οποία υπάρχει διαφωνία μεταξύ των πλευρών είναι αυτά της πολιτικής ισότητας, της συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου, των εγγυήσεων και της ασφάλειας, των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις μεθοδεύσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η ατζέντα Αναστασιάδη

Η ατζέντα των θεμάτων είναι ανοιχτή, ωστόσο ο κ Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το ζήτημα των Βαρωσίων. Ο κ. Ακιντζί από την πλευρά του θα επαναφέρει το αίτημα για κοινή επιτροπή διαχείρισης του φυσικού αερίου, αλλά και το θέμα της πολιτικής ισότητας.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΚΥΠΕ, μετά τη συνάντηση αναμένεται να δρομολογηθούν και οι διαδικασίες για την άφιξη της Τζέϊν Χολ Λουτ στην Κύπρο, πράγμα που θα συμβεί είτε στα τέλη Αυγούστου, είτε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κατά πάγια τακτική, η κ. Λουτ αναμένεται να έχει επίσης συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις, πριν ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια ενδεχόμενη τριμερής συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη συνεπάγεται ότι οι ενέργειες της κ. Λουτ θα έχουν επιφέρει προηγουμένως κάποιο αποτέλεσμα, είπε χθες η κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα