23.6 C
Athens
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Οι ημερομηνίες σταθμοί για το οικονομικό επιτελείο- Στο επίκεντρο νέες φοροελεφρύνσεις και προϋπολογισμός

✚ ΑΘΗΝΑ

Εννέα δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας

co-Athens Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo, ο δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ), υλοποιεί την πρωτοβουλία co-Athens,...

Οι Αθηναίοι σχεδιάζουν την κινητικότητα στην πόλη και αξιολογούν το ΣΒΑΚ του Δήμου Αθηναίων

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αθηναίων επιδιώκει την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνει μέτρα που διευκολύνουν τις καθημερινές μας μετακινήσεις, που...

Συμπεριφορά καταναλωτή, Neuromarketing και Team building στο Innovathens

Τρία σύγχρονα και εποικοδομητικά επιμορφωτικά σεμινάρια διοργανώνει το INNOVATHENS Powered by Samsung στον χώρο του στη Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων,...

Δήμος Αθηναίων: 1.350 νέοι κάδοι απορριμμάτων στις γειτονιές της 6ης Δημοτικής Κοινότητας

Η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και οι συστηματικές εργασίες και παρεμβάσεις από τον Δήμο Αθηναίων αλλάζουν...

Παιχνίδια πόλης για την ισότητα στην Κυψέλη

Δύο ακόμα διαδραστικά παιχνίδια πόλης για τους εφήβους της Κυψέλης σχεδιάζονται για αυτόν τον Σεπτέμβριο από το Impact Hub Athens, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού...

Κρίσιμες αποφάσεις για την κυβέρνηση μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου καθώς καλείται να αποφασίσει εάν θα κινηθεί σε γραμμή συμβιβασμού με τους θεσμούς για την ταχύτητα και το εύρος εφαρμογής των φοροελαφρύνσεων ή αν θα επιλέξει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις με μονομερείς ενέργειες, με πιθανότερη κατάληξη τη σύγκρουση με τους δανειστές.

Και επειδή το σενάριο διάρρηξης των σχέσεων με τους πιστωτές θεωρείται ακραίο, ένας πολιτικός συμβιβασμός για το δεύτερο κύμα μειώσεων φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι η προτιμότερη λύση.

Το στίγμα για περιορισμένες φοροελαφρύνσεις το 2020 και συγκεκριμένα μόνο για την επιχειρηματική κοινότητα (μείωση του συντελεστή στο 24% για τα εισοδήματα του 2019) έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι όποιες αποφάσεις για χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής θα είναι με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020. Ηδη από τα στοιχεία για τα έσοδα, που έχουν συλλέξει τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 θα καταστεί εφικτός, όχι όμως και του 2020 που θεωρείται αμφισβητήσιμος.

Βέβαια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το δημοσιονομικό «κενό» του 2020 δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί από την τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών διότι περιμένουν τα νεότερα στοιχεία από τα έσοδα και τις δαπάνες για να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του προϋπολογισμού τον επόμενο χρόνο. Αυτά όμως που θα κάνουν τη διαφορά και θεωρούνται «βαρόμετρο» για τη φορολογική πολιτική του 2020 είναι τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο β’ φετινό τρίμηνο του 2019.

Για τους εκπροσώπους των πιστωτών ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ο οποίος στο α’ τρίμηνο του 2019 κινήθηκε σε ρηχά νερά, μόλις 1,3%, είναι συνδεδεμένος με την ταχύτητα εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων στο κρίσιμο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων («κόκκινα» δάνεια, μείωση του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, αποκρατικοποιήσεις, κ.ά.).

Η υλοποίησή τους εκτιμάται ότι θα ανοίξει σε επίσημο πεδίο τις συζητήσεις για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και οι οποίες στη φάση που βρίσκεται η χώρα και η ελληνική οικονομία είναι ακόμη νωρίς να ξεκινήσουν. Παρασκηνιακά ζυμώνεται από το οικονομικό επιτελείο το σενάριο να συνυπολογίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SNP’s) που βρίσκονται στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.

Η χώρα μας, εφόσον είναι συνεπής στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της, λαμβάνει συνολικά 1,3 δισ. ευρώ ετησίως από τα εν λόγω κέρδη έως το 2022, τα οποία ωστόσο, με βάση τον ορισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας, δεν προσμετρώνται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα προέκυπτε έμμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 0,7% του ΑΕΠ και θα διασφαλιζόταν δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις.

Μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στις συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα με τους εταίρους-δανειστές που μεταφράζεται με αλλαγή των προτεραιοτήτων και επιστροφή στην πραγματικότητα. Το πρόγραμμα με τα ραντεβού και τις ημερομηνίες-σταθμούς για τη χώρα έχει ως εξής:

*5 Σεπτεμβρίου, EuroWorking Group – EWG: Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης είναι αρκετά μεγάλο διότι πρόκειται για το πρώτο μπρα ντε φερ ανάμεσα στις δύο πλευρές. Θεωρείται σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2020, το δημοσιονομικό κενό, τα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις και φυσικά το θέμα για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

*13 Σεπτεμβρίου, Eurogroup: Ολόκληρο το πακέτο «Ελλάδα» μαζί με το θέμα της πρόωρης εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στην υπουργική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

*16 Σεπτεμβρίου, 4η αξιολόγηση: Με την έλευση των τεσσάρων εκπροσώπων των θεσμών ξεκινά και επίσημα η νέα μεταμνημονιακή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Κεντρική θέση σε αυτές τις συζητήσεις θα έχει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού όπου τα βασικά μεγέθη θα «χτιστούν» με βάση τη δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

* 26 Σεπτεμβρίου, Euroworking Group: Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα συμπεράσματα της 4ης αξιολόγησης.

*7 Οκτωβρίου, προσχέδιο Προϋπολογισμού 2020: Στο κείμενο του προσχεδίου θα αποτυπωθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις του επόμενου έτους αλλά και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

* 9 Οκτωβρίου, Eurogroup: Δεύτερη υπουργική σύνοδος όπου το ελληνικό θέμα θα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Κεντρικό θέμα της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα είναι τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού «κενού» που έβλεπε η Κομισιόν για τον επόμενο χρόνο στην έκθεση την οποία δημοσιοποίησε τον Ιούνιο.

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί πως θα πετύχει έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό για τα 1,8 δισ. ευρώ των φοροελαφρύνσεων, χωρίς να πειράξει το αφορολόγητο που σε θεωρητική βάση είναι η μοναδική «δεξαμενή» από την οποία θα μπορούσαν να καλυφθεί μέρος του δεύτερου κύματος των μειώσεων στους φόρους.

Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στα κεφάλαια από το «μαξιλάρι» αλλά και στο προβάδισμα που της δίνει στις διαπραγματεύσεις το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο έχουν μειωθεί τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, θετική απήχηση θα έχει στους ξένους το «ψαλίδι» που θα μπει στις κρατικές δαπάνες οι οποίες σκανάρονται κωδικό προς κωδικό με στόχο την εξοικονόμηση ποσού ίσως και άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2020.

Αυτή την περίοδο τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα δουλεύουν πάνω στα στοιχεία του προϋπολογισμού αλλά και σε όλες τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης οι οποίες έχουν αφήσει ουρές.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δεσμεύσεις που θα μπουν στο τραπέζι θα είναι το μεγάλο μέτωπο της μείωσης του όγκου των κόκκινων δανείων, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της πλήρους άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, το το Κτηματολόγιο, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, οι άλλες αποκρατικοποιήσεις και το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μια εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει όλο το απαραίτητο πακέτο των στοιχείων που θα συζητηθεί στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου ενόψει του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου αλλά και της προετοιμασίας της νέας έκθεσης της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία που αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου.

Από τα συμπεράσματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 644,4 εκατ. ευρώ που αποτελούν επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρώ ζώνης.

Χριστιάννα Κούσιου

Παρατείνεται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Παρατείνεται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου το εν ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική...

Μαρτίνς: “Δεν είμαστε 100% έτοιμοι αλλά δείξαμε χαρακτήρα”

Ο Πέδρο Μαρτίνς στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει παρά την νίκη με 2-0 επί της Ομόνοιας. Οι δηλώσεις του Πορτογάλου...

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ όπου συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τον «Ιανό» και την πανδημία

Τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων από τον κυκλώνα “Ιανό” περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την...

Ολυμπιακός-Ομόνοια 2-0 : Έτοιμος να κουνήσει το σεντόνι

Ο Ολυμπιακός με τις αλλαγές του Μαρτίνς  στο δεύτερο ημίχρονο, ξεκλείδωσε την άμυνα της Ομόνοιας, επικράτησε με 2-0 και και θα πάει στη ρεβάνς...

Δελτίο ειδήσεων στις 24:00

Ακόμη 358 κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, τα 194 στην Αττική. Πέντε ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους...

Νιγηρία: Τουλάχιστον 23 νεκροί από την ανατροπή βυτιοφόρου

Στους 23 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη από πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την ανατροπή ενός βυτιοφόρου, γεμάτου με καύσιμα,...

Κορονoϊός: 358 νέα κρούσματα, τα 194 στην Αττική – 73 διασωληνωμένοι – 5 θύματα

Ανησυχία προκαλούν τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αττική. Άμεση λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων ζητούν οι λοιμωξιολόγοι.Την Παρασκευή αναμένεται να παρθούν οι...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εισβολή αγνώστων στο πολιτικό γραφείο του Ν. Μηταράκη – Έγραψαν συνθήματα

Ομάδα αγνώστων μπήκε το απόγευμα της Τετάρτης, στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, στο Κολωνάκι. Οι άγνωστοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους...

Κ. Μπακογιάννης: 192 εκ. ευρώ για έργα υποδομών στην Αθήνα

Ο Δήμαρχος Αθηναίων με ανάρτηση του στα social media παρουσιάζει τα τεχνικά έργα που έγιναν και θα γίνουν, με αφορμή τον πρώτο χρόνο της...

Αυξημένη η κίνηση στα σούπερ μάρκετ υπό το φόβο ενός νέου lockdown στην Αττική

Θωρακίζεται το λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ ενώ αυξημένη είναι και η κίνηση στα καταστήματα τροφίμων καθώς το σενάριο ενός lockdown στην Αττική φαίνεται...

Πεζόδρομος Αγίου Μάρκου – Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες

Στον πεζόδρομο της Αγίου Μάρκου, σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, καταγράφεται στα καταστήματα πτώση του τζίρου που φτάνει μέχρι και...

Μέρες Ποδοσφαίρου 24-27 Σεπτεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ

Μέρες Ποδοσφαίρου: ένα παιχνίδι για όλους 24-27 Σεπτεμβρίου 2020 Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώνεται σε έναν...

Bottom Fullwidth