14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Βουλή: Ένταση στην Ολομέλεια για άσυλο και Επιτροπή Ανταγωνισμού

Διαβάστε επίσης

Οξύνεται το πολιτικό κλίμα και στη Βουλή, με αφορμή τα τελευταία νομοσχέδια της κυβέρνησης πριν από τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές.

Στην Ολομέλεια την Τετάρτη εισήχθη το διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις που συγκεντρώνουν αντιδράσεις, όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κυβερνησιμότητα στους δήμους αλλά και το άρθρο για το ασυμβίβαστο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Με το «καλημέρα» της συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί των άρθρων 1, 2 και 3 του νομοσχεδίου που αφορούν τις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων, για το άρθρο 64 που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και το άρθρο 101 που αφορά τη θέσπιση κωλύματος για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί των επίμαχων διατάξεων, ενώ αντίστοιχο αίτημα για το άρθρο που αφορά το άσυλο υπέβαλε και το ΚΚΕ.

Δ. Τζανακόπουλος: Πολιτική της Ν.Δ. o έλεγχος και η απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων

Τον κίνδυνο καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της κυβερνητικής παρέμβασης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επέσεισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αναφερόμενος στη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο τόνισε ότι ο πανεπιστημιακός χώρος δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τον υπόλοιπο δημόσιο χώρο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχο και την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Το ΚΙΝΑΛ, από την δική του πλευρά κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητα για τα άρθρα 2, 3 και 12 του νομοσχεδίου που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες. Ωστόσο, οι ενστάσεις απερρίφθησαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το κράτος έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Στην κατεύθυνση υπέρ της ρύθμισης είναι και η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, που θεωρεί συνταγματική και αναγκαία τη ρύθμιση, ενώ τονίζει ότι κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών.

Το ΚΚΕ, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο που αφορά το άσυλο, αλλά και στο επι της αρχής νομοσχέδιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εισηγητή του Παύλου Πολάκη, τόνισε ότι είναι προκάλυμμα καπνού η κατάργηση του ασύλου, γιατί ο μεγάλος καημός της ΝΔ είναι να χτυπήσει τις ανατρεπτικές ιδέες που επωάζονται στα πανεπιστήμια.

Ο κ. Πολάκης δε επανέλαβε και την χθεσινή του καταγγελία ότι δηλαδή μέσω του άρθρο 84 υπάρχει ερμηνευτική διάταξη που ολοκληρώνει την τροπολογία για τα πρόστιμα από λαθρεμπόριο της εταιρείας ΣΕΚΑΠ, που όταν την είχα εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, η ΝΔ είχε αντιδράσει έντονα.

Στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και σήμερα από την κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει την παράγραφο 3 στη ρύθμιση για το άσυλο, προκειμένου να μην είναι προληπτική η δράση της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, για το νόμο που αφορά τους ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επεδίωξε να καθιερώσει την απλή αναλογική για να οδηγήσει τα πράγματα σε χαοτικές καταστάσεις και ότι παρέδωσε μια ωρολογιακή βόμβα σκουπιδιών.

Ως προς το άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου, το επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στην έκθεση του διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη συμβατότητα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο της επίμαχης διάταξης που ορίζει ασυμβίβαστο για τα μέλη της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2004 βάσει της οποίας θεωρείται υποχρεωτικός ο σεβασμός της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι της λήξης της θητείας τους, αλλά και ο μη πρόωρος τερματισμός της.

 

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα