back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ελέγχους στις δημόσιες πισίνες ζητά με εγκύκλιό του ο υπ. Υγείας

Διαβάστε επίσης

Με τέσσερις πνιγμούς σε ελάχιστες μέρες, ο υπουργός Υγείας ζητεί με εγκύκλιό του προς τις Περιφέρειες, την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, στις δημόσιες πισίνες, οι οποίοι αφορούν μία σειρά παραμέτρων σχετικά με την ασφάλεια των λουομένων.

Η νομοθεσία προβλέπει συνεχή παρουσία ναυαγοσώστη και οι έλεγχοι πρέπει να περιλαμβάνουν την ποιότητα του νερού, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των τεσσάρων ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των έξι ωρών.

Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων νερού κολυμβητικών δεξαμενών θα πραγματοποιούνται σε δημόσια εργαστήρια ή σε εξουσιοδοτημένα από τις υγειονομικές αρχές εργαστήρια νοσοκομείων ή και ιδιωτικά που θα διαθέτουν σχετική διαπίστευση.

Προσωπικό

Το προσωπικό εποπτείας και ειδικότερα εκπαιδευμένοι επόπτες θα πρέπει να βρίσκονται σε υπηρεσία καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της πισίνας.

Στην άδεια λειτουργίας της πισίνας αναγράφονται απαραιτήτως το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται η άδεια, ο υπεύθυνος για τη λειτουργία της και ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εποπτών ασφαλείας και παροχής πρώτων βοηθειών.

Το προσωπικό εποπτείας αποτελείται από υπεύθυνο επόπτη ασφάλειας ή και ειδικευμένο επόπτη.

Διάσωση

Οι επόπτες πρέπει να είναι πεπειραμένοι στις μεθόδους και στην τεχνική της παροχής βοήθειας και διάσωσης κολυμβητών, στη χρήση τεχνητής αναπνοής, καθώς και στην εφαρμογή άλλων μέτρων ανάνηψης.

Για τα καταλύματα με λιγότερες από 50 κλίνες ή εμβαδόν κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από 100 τετραγωνικά μέτρα, χρέη υπευθύνου ασφαλείας εκτελεί ο υπεύθυνος λειτουργίας, κατάλληλα εκπαιδευμένος.

Ο υπουργός Υγείας καλεί τις υπηρεσίες των Περιφερειών να διενεργούν υγειονομικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους τουλάχιστον μία φορά ανά εξάμηνο και να συμπληρώσουν πίνακες με τα αποτελέσματα των ελέγχων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Νίκος Γιοβανίδης: «Έχουμε ένα νόμο για τις πισίνες από το 1973»

Τα περιστατικά πνιγμών που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες και τον απαρχαιωμένο νόμο για την ασφάλεια των κολυμβητών στις πισίνες, έθιξε στον Αθήνα 9.84 ο κ. Νίκος Γιοβανίδης, διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας.

«Υπάρχει νομοθεσία αυτή τη στιγμή στη χώρα, η οποία ορίζει ότι κάθε πισίνα, ανεξαρτήτου βάθους, πρέπει να έχει ναυαγοσώστη. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτό τηρείται, σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν τηρείται σωστά. Δεν έχει συνειδητοποιήσει η πολιτεία τους κινδύνους που υπάρχουν και τα ατυχήματα που έχουμε κάθε χρόνο στις πισίνες και στις ακτές. Το κομμάτι της πισίνας, ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και σε αυτό το κομμάτι που υπάρχει νομοθεσία αναχρονιστική, το Υπουργείο το έχει αφήσει τελείως στον αέρα. Είναι απίστευτο να έχουμε ένα νόμο για τις πισίνες από το 1973. Το κομμάτι της πισίνας έχει κάθε χρόνο δεκάδες και εκατοντάδες πνιγμούς και απορούμε ότι δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το Υπουργείο ότι είναι υποχρεωμένο να βγάλει ένα καινούργιο νόμο , να ξεκαθαρίσει τις πισίνες, τα βάθη τους, τον εξοπλισμό τους. Έχουμε αλλαγές στην δομή του τουρισμού που για μένα είναι εγκληματική η ενέργεια του Υπουργείου (να μην αλλάζει το νόμο). Πρέπει να θεσμοθετηθεί μία αυστηρότητα και στο θέμα της νομοθεσίας, αλλά και στο θέμα του ελέγχου της εφαρμογής της νομοθεσίας. Θεσμοθετείς, νομοθετείς και βάζεις και κανονισμούς επιτήρησής τους» κατέληξε ο κ. Γιοβανίδης.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα