back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ παραμένουν οι Έλληνες σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, αν και η αισιοδοξία για το μέλλον ενισχύθηκε στην Ελλάδα από το περασμένο φθινόπωρο κατά 8%, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι απαισιόδοξες γνώμες είναι περισσότερες από τις αισιόδοξες (51% έναντι 45%).

Συνολικά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων αισιοδοξεί για το μέλλον της ΕΕ (61%, +3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ μόνο το 34% (-3) είναι απαισιόδοξοι. Η αισιοδοξία είναι μεγαλύτερη στην Ιρλανδία (85%), τη Δανία (79%), τη Λιθουανία (76%) και την Πολωνία (74%). Λιγότερο έντονη είναι η αισιοδοξία στο Ηνωμένο Βασίλειο (47% έναντι 46%) και στη Γαλλία (50% έναντι 45%).

Σε ό,τι αφορά, την εικόνα της ΕΕ, η αναλογία των ερωτηθέντων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ (45%) αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2009 (48%). Σημαντική ήταν η αύξηση και στην Ελλάδα (33%, +8%). Εξάλλου, κατά 6% αυξήθηκε και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ΕΕ φτάνοντας στο 33% σε σχέση με 44% ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε νέο ρεκόρ έφτασε, επίσης, η υποστήριξη των Ευρωπαίων στο ευρώ, με πάνω από τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (76%, +1 ποσοστιαία μονάδα, +9 από την άνοιξη του 2014) στην ευρωζώνη να είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος της ΕΕ.

Στην ΕΕ συνολικά, η στήριξη για το ευρώ είναι σταθερή στο 62%, καθώς στις χώρες εκτός ευρωζώνης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του ενιαίου νομίσματος. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υποστήριξης του ευρώ έφτασε το 70% (+3% από το φθινόπωρο).

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό θετικών γνωμών για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μόλις 7% δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση είναι καλή, σε σχέση με 49% στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (94%), στη Δανία (91%) και στις Κάτω Χώρες (90%).

Ωστόσο, βελτιωμένη κατά 5% παρουσιάζεται η άποψη των Ελλήνων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας το 23%. Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει πως θα παραμείνει σταθερή και το 27% ότι θα επιδεινωθεί.

Ως πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αναδειχθήκαν η ανεργία (49%), η οικονομική κατάσταση (45%), το δημόσιο χρέος (22%) και η φορολογία (16%).

Σε ό,τι αφορά την πιο σημαντική πηγή ανησυχίας στην ΕΕ, οι Έλληνες ανέδειξαν κατά 37% τη μετανάστευση (34% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεύτερη θέση οι Ευρωπαίοι ανέδειξαν την κλιματική αλλαγή (22%, +6%), την ώρα που τα ελληνικά ποσοστά ήταν καθηλωμένα στο 6%.

Το «Τακτικό Ευρωβαρόμετρο- Άνοιξη 2019» πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τις 7 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2019 στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες.

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα