back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συναγερμός σε 7 νομούς για τον ιό του Δ.Νείλου- Δύο νεκροί και 25 κρούσματα

Διαβάστε επίσης

Με δύο θανάτους και συνολικά 25 περιστατικά λοίμωξης συνεχίζει την πορεία του ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο ιός του Δυτ. Νείλου έχει εντοπιστεί πλέον σε 12 δήμους επτά Περιφερειακών Ενοτήτων (νομών) Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έχουν καταγραφεί 25 περιστατικά της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω των μολυσμένων κουνουπιών – μάλιστα τα δύο εξ αυτών θανατηφόρα.

Εκτός από την Ελλάδα, καταγράφονται μονοφήφιοι αριθμοί κρουσμάτων στη Ρουμανία και την Ιταλία.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνουν στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση πως «θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως επειδή η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Καλούν για τους λόγους αυτούς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια για όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου

Τους δύο μήνες της εφετινής επιδημιολογικής επιτήρησης έχουν καταγραφεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας και Αττικής.

«Πρωταθλήτριες» μέχρι τώρα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Λάρισας και Ξάνθης στις οποίες έχουν αναφερθεί τα περισσότερα από τα συνολικά περιστατικά (σε κάθε μια ενότητα δηλώθηκαν από 6 περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου).

Ακολουθεί η Αττική με 4 κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Από ένα περιστατικό έχει δηλωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Πιερίας και Καρδίτσας.

Το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, το ένα σε οικισμό του Δήμου Αβδήρων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, και το άλλο σε οικισμό του Δήμου Τυρνάβου της Λάρισας. Κατά τους ειδικούς και αυτό υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου σε αυτές τις περιοχές.

Από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης μέχρι και τη 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι 17 ασθενείς παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και οι 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.

Από τους 25 ασθενείς, 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε κανονικές κλίνες), ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 12 άτομα.

Η μετάδοση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου γίνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών ή μέσω μετάγγισης ή μεταμόσχευσης. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Ο χρόνος επώασης μετά το τσίμπημα του κουνουπιού είναι 2-14 ημέρες οπότε εμφανίζονται και τα συμπτώματα. Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

Το 80% αυτών που μολύνονται δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% των μολυνθέντων έχουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμέτους (πιθανόν), διάρροιες (πιθανόν) ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα.

Στη σοβαρή μορφή η λοίμωξη προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και στην κατηγορία αυτή ανήκει το 1% των μολυνθέντων με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές επιπέδου συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις (πιθανόν).

Πώς να προστατευθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους.

Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα.

Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κ.α.

Ανησυχία του ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας για τα κουνούπια.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονιά, κατεγράφησαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν ενώ τα περισσότερα περιστατικά κατεγράφησαν στο Νόμο Αττικής.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Τα λάθη και οι εγκληματικές παραλείψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, είχαν αποτέλεσμα ο ιός του Δυτικού Νείλου να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας.

Καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές ενώ οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν εγκαίρως μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια σε αίμα και να μην υπάρξει πρόβλημα από τον αποκλεισμό των περιοχών που έχουν κρούσματα της νόσου από την αιμοδοσία όπως έγινε την περσινή χρονιά»

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:

• χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα

• τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)

• χρήση κουνουπιέρων εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

• απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.

• κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών

• πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες

• κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν
Εξορθολογισμός της ύλης, επαναφορά της βάσης του 10 και κατάργηση των «κόκκινων» και «πράσινων» σχολών περιλαμβάνονται στις βελτιωτικές κινήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα