back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Γεωργαντάς: Ανάγκη άμεσης υποστήριξης των ΚΕΠ

Διαβάστε επίσης

Κανονικά θα προχωρήσει η προκήρυξη για την κάλυψη των 153  κενών θέσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα απλούστευσης των διαδικασιών.

Ο υφυπουργός επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης το ΚΕΠ στην πλατεία Συντάγματος, και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τον ρόλο των ΚΕΠ καθώς, όπως είπε, πρόκειται για έναν θεσμό που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου.

Την ανάγκη για άμεση υποστήριξη των ΚΕΠ επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς απαντώντας σε ερώτηση του “Αθήνα 9.84” αν προτίθεται η κυβέρνηση να λύσει το θέμα της υποστελέχωσης των ΚΕΠ με εθελούσιες ή αναγκαστικές μετατάξεις επισήμανε ότι έχει δοθεί ήδη εντολή για επίσπευση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την πλήρωση 153 θέσεων με διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σημείωσε επίσης ότι από Σεπτέμβριο θα γίνουν και άλλες κινήσεις που αυτή την ώρα δεν είναι ανακοινώσιμες.

“Δυστυχώς, τα ΚΕΠ αυτήν την στιγμή λειτουργούν ως διαμεσολαβητές ανάμεσα στον πολίτη και στις υπηρεσίες και πολλές φορές με μεγάλη καθυστέρηση  σε αυτήν την επικοινωνία.

Κι αυτό διότι από τις πολλές εκατοντάδες υπηρεσιών που μπορεί να παράσχει το ΚΕΠ, αυτές που έχει την άμεση δυνατότητα πρόσβασης έτσι ώστε να εκδώσει το πιστοποιητικό και να το δώσει αμέσως στον πολίτη είναι ελάχιστες. Είναι λίγες δεκάδες στις εκατοντάδες” ανέφερε ο κ.Γεωργαντάς και σημείωσε ότι έχει ήδη δοθεί ήδη εντολή να απαντήσουν τα ΚΕΠ σε ποιες υπηρεσίες αυτήν την στιγμή υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση, ώστε να υπάρχει ένας εύκολος τεχνικός τρόπος κι εντός του νομοθετικού μας πλαισίου, να δίνονται απευθείας έγγραφα από τα ΚΕΠ. .

Υποστελέχωση

Στο ΚΕΠ Συντάγματος η κατάσταση είναι δραματική, σύμφωνα με τον διευθυντή Κωνσταντίνο Ρωμοσιό. Καθημερινά εξυπηρετούνται 1000 άτομα από μόλις 12 εναπομείναντες υπαλλήλους σε σύνολο 30 προβλεπόμενων θέσεων για το συγκεκριμένο ΚΕΠ.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο εάν αναλογιστεί κάποιος ότι αυτή την στιγμή το ΚΕΠ εξυπηρετείται μόλις από 7 άτομα λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Ο κ. Γεωργαντάς συνομίλησε με τον διευθυντή των ΚΕΠ και τους υπαλλήλους για την γενικότερη κατάσταση  και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα.
Μάλιστα, στην είσοδο του κέντρου έχει τοποθετηθεί γραπτή ανακοίνωση των υπαλλήλων με την οποία γνωστοποιείται ότι λόγω έλλειψης προσωπικού οι διεκπεραιώσεις υποθέσεων ξεπερνούν και τον ένα μήνα ζητώντας οι υπάλληλοι την κατανόηση του κοινού .

Περί ΑΜΚΑ

Όσον αφορά για τον ΑΜΚΑ επιχειρείται να δίνεται απευθείας με τη γέννηση του παιδιού και τη δήλωσή του. Τη στιγμή που δηλώνει το τέκνο του ο γονιός να υπάρχει η δυνατότητα να παίρνει και τον ΑΜΚΑ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ.Γεωργαντά θα ζητηθεί από όλα τα υπουργεία να έχουν μια αποτύπωση της κατάστασης και των ενεργειών του σε επίπεδο απλούστευσης των διαδικασιών. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση, θα υπάρξει μια κεντρική καθοδήγηση που θα γίνει από τεχνοκράτες κι από νομικούς.

Μέσα στους στόχους του υπουργείου είναι επίσης η σύμπτυξη και κατάργηση διαδικασιών  που  “έρχονται από παλιά” και δεν προσφέρουν κάτι.Παράλληλα υπάρχουν σχέδιο για έγγραφα που μπορεί να αντλούνται η εσωτερικά με διαλειτουργικότητα ανάμεσα στα υπουργεία και στις υπηρεσίες. Όλα αυτά βέβαια θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στην εσωτερική και κοινοτική νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα