back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φώτης Κουρμούσης για 120 δόσεις: «Με τις βελτιώσεις του νομοσχεδίου πολλοί περισσότεροι οφειλέτες θα ενταχθούν στη ρύθμιση»

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμηση ότι με τις βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου για τις ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ρταμεία,  θα ενταχθούν πολλοί περισσότεροι οφειλέτες προκειμένου να οφεληθούν από τις ευεργατικές διατάξεις εξέφρασε ο  ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Για 120 δόσεις

Σύμφωνα μς τον κ. Κουρμούτη «οι 120 δόσεις προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία , μέχρι και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, είχαν μία ανταπόκριση περίπου 200.000 ατόμων, που ρύθμισαν ήδη 120 δόσεις απευθείας στην ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ. Ευελπιστούμε με τις βελτιώσεις του νομοσχεδίου πολλοί περισσότεροι οφειλέτες να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση και να πάρουν τα ευνοϊκά οφέλη. Οι βασικές αλλαγές είναι οι ακόλουθες: Εντάσσονται πλέον όλες οι επιχειρήσεις εφόσον ουσιαστικά έχουν χρέος έως 1εκ ευρώ προς την εφορία. Δεύτερον, το επιτόκιο της προσαύξησης , μειώνεται από 5% σε 3%. Το τρίτο και σημαντικό είναι ότι μειώνεται η ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 ευρώ σε 20 ευρώ και το τελευταίο και σημαντικότερο είναι ότι με το που ενταχθείς στη ρύθμιση και πληρώσεις την πρώτη δόση, αυτομάτως μετά αναστέλλονται όλα τα κατασχετήρια των λογαριασμών. Εφόσον χάσεις δύο συνεχόμενους μήνες επανέρχονται οι κατασχέσεις».

7.000 επιχειρήσεις στον  εξωδικαστικό μηχανισμό

Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Κουρμούσης σημείωσε ότι «οι οφειλές προς τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια είναι στα 100 δισ. ευρώ. Τα 80 δισ. είναι προς τις τράπεζες και τα 20 δισ. έχουν μεταβιβαστεί σε funds. Όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τους τελευταίος μήνες η διαδικασία ένταξης έχει γίνει πιο απλή και υπάρχουν διπλάσιοι αιτούντες από ότι είχαν έρθει καθ’ όλο τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή έχουν υπαχθεί περίπου 7.000 επιχειρήσεις και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία 2.100. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, με τους περισσότερους να είναι στη διαπραγμάτευση μεταξύ τραπεζών και δημοσίου».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα