back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κατατέθηκε το πρώτο ν/σ για το επιτελικό κράτος

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης και το οποίο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας

Το νομοσχέδιο συγκεντρώνει  όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, ενώ προβλέπεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Καθιερώνεται επίσης υπηρεσιακός γενικός γραμματέας σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα επιλέγεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ενώ διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος καταργείται η θέση του γενικού γραμματέα και την ευθύνη αναλαμβάνει ο γενικός διευθυντής, ενώ θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία θα ενσωματώνει δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα