back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή με τις αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις, μετά και την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου έγινε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και την βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων με μείωση της ελάχιστης δόσης σε 20 ευρώ το μήνα, καθώς και του επιτοκίου από 5% σε 3%. 

Παράλληλα αποφασίστηκε στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα να περιλαμβάνεται και αντίστοιχη διάταξη για μείωση επιτοκίου για τις ασφαλιστικές εισφορά από 5% στο 3%.

Εντολή για υποψήφιο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε εξάλλου τον υπουργό Δικαιοσύνη Κώστα Τσιάρα να προτείνει στη Βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου πάγου επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των 6 αρχαιότερων ανώτατων δικαστών με βάση την επετηρίδα. Στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα καθώς και απαρέγκλιτη τήρηση των προϋπολογισμών των υπουργείων στους εναπομείναντες μήνες του 2019.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να περιλαμβάνονται στο επόμενο διυπουργικό νομοσχέδιο διατάξεις που ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω της:

-Θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη

-Εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.

-Εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α και Β Βαθμού.

-Προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

Θα συμπεριληφθεί επίσης η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου καθώς και ρυθμίσεις που:

– Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.

– Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.

– Ενισχύουν το ταμείο αρχαιολογικών πόρων προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτήριων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.

– Προβλέπουν την διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία.

 Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα