back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ισπανία: ο Σάντζεθ έχασε και τη δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης – το αδιέξοδο συνεχίζεται

Διαβάστε επίσης

O υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τη δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο της χώρας χθες, παρότι απαιτούνταν απλή πλειοψηφία και όχι απόλυτη, όπως στην πρώτη ψηφοφορία της Τρίτης.

Το κόμμα του (Σοσιαλιστικό-PSOE) υπερψήφισαν μόνο 124 βουλευτές, καταψήφισαν 155, ενώ 67 απείχαν. Oι 124 προήλθαν από τους 123 βουλευτές του Σάντσεθ και έναν της αυτόνομης περιοχής της Κανταβρία.

Οι ατελέσφορες διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβέρνησης με τους αριστερούς Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας συνεχίστηκαν μέχρι και χθες, αλλά τελικά οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κυβερνητική συμφωνία.

Οι Podemos έκαναν χθες τη νέα τους πρόταση στο PSOE, ζητώντας να αναλάβει στέλεχός τους το αξίωμα του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για τα κοινωνικά δικαιώματα και την ισότητα, καθώς και τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας. Οι Σοσιαλιστές από πλευράς τους προσέφεραν την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, και τα υπουργεία Υγείας, Στέγασης και Ισότητας.

Σημείο-αγκάθι των διαπραγματεύσεων ήταν το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ήθελε οπωσδήποτε ο Ιγκλέσιας. Οι Σοσιαλιστές απέρριψαν αυτή την πρόταση με το σκεπτικό ότι το αριστερό κόμμα είναι αντιδημοφιλές σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους.

Η αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο

Κατά τη χθεσινή του ομιλία ενώπιον των βουλευτών πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές δεν τα βγήκαν όχι λόγω διαφορών στη χάραξη πολιτικής, αλλά στην ανάθεση των υπουργείων. “Ο Ιγκλέσιας θέλει να ελέγχει την κυβέρνηση, το 100% των κυβερνητικών δαπανών, παρότι το κόμμα του ήρθε τέταρτο στην εκλογές”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ιγκλέσιας από πλευράς του, στη δική του ομιλία, ρώτησε τον Σάντσεθ εάν πιστεύει ότι αντιμετώπισε το κόμμα του με τον σεβασμό που αρμόζει σε έναν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο, ενώ επεσήμανε ότι λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις είχαν διαρρεύσει ενώ αυτές βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη.

Πάντως, ο ηγέτης των Podemos προέτρεψε τον Σάντσεθ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να μην οδηγήσει τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση, ενώ ανέφερε ότι προτίθεται να αποσύρει το αίτημά του να αναλάβει το κόμμα του το μήλο της Έριδας, το υπουργείο Εργασίας.

Τα επόμενα βήματα

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για τον Σάντσεθ. Έχει δύο μήνες περιθώριο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να επιχειρήσει μία πιθανή νέα ψηφοφορία να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου. Εάν, όμως, και αυτή είναι ατελέσφορη ή εάν δεν διεξαχθεί καν, τότε η Ισπανία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 10η Νοεμβρίου. Θα είναι η τέταρτη φορά που οι Ισπανοί θα κληθούν να επιλέξουν κυβέρνηση μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο Σάντσεθ μπορεί να κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Απριλίου, το κόμμα του, ωστόσο, κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 123 από τις συνολικά 350 έδρες της κάτω βουλής. Έκτοτε, προσπαθεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε ότι, δεδομένων των σοβαρών διαφορών που χωρίζουν τους Σοσιαλιστές και τους Podemos σε σημαντικά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, μία μεταξύ τους συνεργασία θα ήταν σα να “δημιουργούνται δύο κυβερνήσεις εντός μίας”.

Οι Podemos ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν “διακοσμητικές” θέσεις και απαίτησαν μία παρουσία αναλογική προς τις 42 έδρες που κατέχουν.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σάντσεθ αποτυγχάνει σε ψήφο εμπιστοσύνης. Τον Μάρτιο του 2016, όταν ο Μαριάνο Ραχόι του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) αρνήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς δεν είχε επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη, ο Σάντσεθ ζήτησε από το κογκρέσο να επιτρέψει σε εκείνον τη συγκρότηση κυβέρνησης. Και τότε καταψηφίστηκε εις διπλούν, συγκεντρώνοντας 131 θετικές ψήφους (περισσότερες από ό,τι κατά την χθεσινή ψηφοφορία) και 219 αρνητικές. Δεν απείχε κανείς.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα