back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το νέο υπουργικό συμβουλιο της Βρετανίας, με έντονο “άρωμα brexit”

Διαβάστε επίσης

Με το νέο υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο έστησε από την αρχή, διορίζοντας τους πρωτοστάτες του Brexit, συναντάται σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, προτού απευθυνθεί για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κάνοντας σαφή την πρόθεσή του να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, ο Μπόρις Τζόνσον ξήλωσε τουλάχιστον τους μισούς υπουργούς της προκατόχου του Τερέζα Μέι, τους «σκεπτικιστές και τους απαισιόδοξους», όπως δήλωσε ο ίδιος λίγο προτού ανοίξει για πρώτη φορά την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο νέος πρωθυπουργός επέμεινε ότι θα φέρει την πολυπόθητη «νέα συμφωνία» με τις Βρυξέλλες, μια συμφωνία χωρίς «το αντιδημοκρατικό» backstop, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.
«Θα πραγματοποιήσουμε τις υποσχέσεις του κοινοβουλίου στον λαό, χωρίς αν και χωρίς αλλά», τόνισε για μία ακόμη φορά ο Τζόνσον, υποστηρίζοντας μάλιστα σε λιγότερο από 99 μέρες η κυβέρνησή του θα έχει ξεκαθαρίσει το Brexit. Δεν είπε ωστόσο κουβέντα για το σχέδιό του, με ποιον ακριβώς τρόπο θα καταφέρει να κάμψει την αδιαλλαξία των Ευρωπαίων εταίρων.

Με μία γρήγορη ματιά, στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον, περιλαμβάνονται τουλάχιστον 12 Brexiteers – από έξι στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι – ενώ παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των γυναίκών. Στο πλαίσιο της ριζικής αυτής αλλαγής, 17 πρώην υπουργοί της Μέι είτε απομακρύνθηκαν είτε παραιτήθηκαν.

O Μπόρις Τζόνσον ανέθεσε στον μικρότερο αδελφό του Τζο Τζόνσον θώκο στη νέα κυβέρνησή του, διορίζοντάς τον υπουργό Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ονόμασε, επίσης, τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, στέλεχος του κόμματός του, μέγα υποστηρικτή του Brexit, νέο πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο Τζόνσον εμπιστεύτηκε το υπουργείο Εσωτερικών στην Πρίτι Πατέλ, την πρώην υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης. Η 47χρονη Πατέλ είναι ινδικής καταγωγής, γεννημένη στη Βρετανία. Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι τον Νοέμβριο του 2017, όταν έγινε γνωστό ότι είχε συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους εν αγνοία του Λονδίνου, κάτι που παραβίαζε το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ μετακινείται στο υπουργείο Οικονομικών, στη θέση του παραιτηθέντος Φίλιπ Χάμοντ.

Υπουργός αρμόδιος για το Brexit στη νέα κυβέρνηση θα παραμείνει ο Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Αναλυτικά:

Υπουργός Οικονομικών: Σατζίντ Τζάβιντ. Διαδέχεται τον Φίλιπ Χάμοντ.

Υπουργός Εσωτερικών: Πρίτι Πάτελ. Διαδέχεται τον Σατζίντ Τζάβιντ.

Υπουργός Εξωτερικών: Ντόμινικ Ράαμπ. Διαδέχεται τον Τζέρεμι Χαντ.

Υπουργός αρμόδιος για το Brexit: Στέφεν Μπάρκλεϊ. Παραμένει στο πόστο του.

Καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ: Μάικλ Γκαβ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Υπουργός Αμυνας: Μπεν Γουάλας. Διαδέχεται την Πένι Μορντόντ.

Υπουργός Εμπορίου: Λιζ Τρας. Διαδέχεται τον Λίαμ Φοξ.

Υπουργός Υγείας: Ματ Χάνκοκ. Παραμένει στο πόστο του.

Υπουργός Περιβάλλοντος: Τερέζα Βίλιερς. Διαδέχεται τον Μάικλ Γκαβ.

Υπουργός Παιδείας: Γκάβιν Γουίλιαμσον. Διαδέχεται τον Ντέμιαν Χιντς.

Υπουργός Πολιτισμού: Νίκι Μόργκαν. Διαδέχεται τον Τζέρεμι Ράιτ.

Υπουργός Επιχειρήσεων: Άντρεα Λίντσομ. Διαδέχεται τον Γκρεγκ Κλαρκ.

Υπουργός Στέγασης: Ρομπέρ Τζένρικ. Διαδέχεται τον Τζέιμς Μπρόκενσιρ.

Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων: Αμπερ Ραντ. Παραμένει στο πόστο της.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Ρόμπερτ Μπάκλαντ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Γκοκ.

Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης: Αλοκ Σάρμα. Διαδέχεται τον Ρόρι Στιούαρντ

Υπουργός Μεταφορών: Γκραντ Σαπς. Διαδέχεται τον Κρις Γκρέιλινγκ.

Υπουργός Ουαλίας: Αλούν Κέιρνς

Υπουργός Βορείου Ιρλανδίας: Τζούλιαν Σμιθ. Διαδέχεται την Κάρεν Μπράντλεϊ.

Υπουργός Σκοτίας: Αλιστερ Τζακ. Διαδέχεται τον Ντέιβιντ Μαντέλ.

Χτες, λίγο πριν τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την ώρα που ομάδα διαδηλωτών της Greenpeace προσπάθησε να αποκλείσει τον δρόμο στη αυτοκινητοπομπή του Τζόνσον.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Greenpeace ανέφερε πως τα μέλη της οργάνωσης ήθελαν να παραδώσουν στον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας μια επιστολή κρίσιμης σημασίας, η οποία περιέχει τις απαντήσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα