back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ.Γεραπετρίτης: Εκτενής συζήτηση για το Επιτελικό Κράτος- Διαφάνεια συμβάσεων

Διαβάστε επίσης

Στην καταπολέμηση τις γραφειοκρατίας αποσκοπεί μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος αναφέρει ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και προσθέτει ότι θα υπάρξει εκτενής συζήτηση πρίν από την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” ο υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου εξηγεί ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των  εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ οφείλεται στην επικείμενη ψήφιση των μειώσεων ενώ υπογραμμίζει την σημασία που έχει η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και αναφέρει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Το Επιτελικό Κράτος

” Είχαμε μία μικρή καθυστέρηση διότι περιμέναμε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, η οποία θα πρέπει να συνοδεύει το νομοθέτημα για την τυχόν, δημοσιονομική επιβάρυνση, οπότε ήταν για λόγους γραφειοκρατίας, την οποία γραφειοκρατία , προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε με το νομοσχέδιο” αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης στον σταθμό μας στην εκπομπή με την Νόνη Καραγιάννη. Όπως σημειώνει η διαδικασία δεν θα έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος.

“Θα είναι μία τακτική διαδικασία, η οποία θα έχει πλήρη χρόνο για να το συζητήσουμε . Την επόμενη εβδομάδα και για ολόκληρη την εβδομάδα θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έρθει στην ολομέλεια για ψήφιση, με μεγάλη και εκτεταμένη συζήτηση”

Αναφορικά με το ερώτημα για την μη ανάρτησή του σε δημόσια διαβούλευση ο κ. Γεραπετρίτης εξηγεί:

“Δεν αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε ο χρόνος για να κατατεθεί. Το νομοσχέδιο αυτό περιέχει διαρθρωτικές δομές, που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και της κυβέρνησης. Δεν είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο περιέχει παρεμβάσεις σε δικαιώματα κτλ έτσι ώστε να υπάρχει εκτεταμένη ανάγκη φορέων. Για λόγους που έχουν να κάνουν με την ταχύτητα του πράγματος, επιλέξαμε να έχουμε πολύ μεγάλη διαβούλευση και άνετη στη Βουλή.

Ούτως ή άλλως θα τεθεί σε δημόσια ανάρτηση και ο καθένας θα μπορεί να εκφράζει την άποψή του επ΄αυτού τις επόμενες δύο εβδομάδες που θα έχουμε τη συζήτηση στη Βουλή. Η ψήφιση σε κάθε περίπτωση θα έρθει μετά την μεθεπόμενη εβδομάδα, δηλαδή σε 10 μέρες , οπότε θα έχουμε άφθονο χρόνο για ενσωματώσεις”

Ο ΕΝΦΙΑ

Σε ότι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός ανέφερε ότι θα κατατεθεί αύριο και εκεί υπάρχει ένα τεχνικό ζήτημα για να έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος. ” Θα πρέπει να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό θα πρέπει να γίνει με χρόνο πάρα πολύ ταχύ. Ήδη είναι σε καθυστέρηση η έκδοση των εκκαθαριστικών επειδή ακριβώς μέσα στο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται διάταξη, η οποία θα περικόπτει τον ΕΝΦΙΑ. Άρα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, να καθυστερούμε την έκδοση των εκκαθαριστικών για να ενσωματωθεί, εφόσον βεβαίως ψηφιστεί , η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Άρα είναι τεχνικό το ζήτημα που θα πρέπει να έρθει με πολύ γρήγορη διαδικασία”.

Διαφάνεια συμβάσεων

Στην συνέντευξή στον “Αθήνα 9.84” ο Υπουργός Επικρατείας επεκτάθηκε και στο θέμα με το ασυμβίβαστο στην υπογραφή δημοσίων συμβάσεων και τις επικείμενες δικλείδες ασφαλείας που θα τεθούν.

“Το ζήτημα των συμβάσεων είναι σημαντικό, με την εξής έννοια. Εάν εγώ είμαι Υπουργός, ο οποίος έχω την ευθύνη και την αρμοδιότητα , η οποία αναφέρεται για παράδειγμα στην δανειοδότηση μίας συγκεκριμένης αγορανομικής δραστηριότητας καλό θα ήταν να μη συνάψω σύμβαση αυτού του τύπου, με τη σύζυγό μου.

Από την άλλη πλευρά εισάγουμε για πρώτη φορά και μία πρόσθετη λειτουργική δικλείδα ασφαλείας η οποία έχει να κάνει με τα προοπτικά κολλήματα.

Εγώ δηλαδή που υπηρετώ σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και ελέγχω μία εταιρεία τροφίμων, την επ’ αύριον της αποχώρησής μου από το Υπουργείο να μην μπορώ να ενταχθώ στην εταιρεία εκείνη η οποία ήταν υπό τον έλεγχο μου χθες. Αυτό τώρα υπάρχει μόνο αποσπασματικά σε ορισμένες ανεξάρτητες αρχές και εμείς το επεκτείνουμε στο σύνολο ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό τον ίδιο”

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα