back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου υπόσχεται ο Μπόρις Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

O Mπόρις Τζόνσον εξελέγη επικεφαλής των Βρετανών Συντηρητικών με 92.153 ψήφους έναντι 46.656 που συγκέντρωσε ο Τζέρεμι Χαντ, στο πλαίσιο ψηφοφορίας των περίπου 160.000 μελών του κόμματος.

Σε ομιλία του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε: «Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει».

Σημειώνεται ότι, η συμμετοχή ανήλθε στο 87,4%.

Αύριο η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Τερέζα Μέι προήδρευσε σήμερα του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου. Θα καταθέσει επισήμως την παραίτησή της στη βασίλισσα αύριο το απόγευμα και, εν συνεχεία, θα εμφανιστεί για τελευταία φορά στην “ώρα του πρωθυπουργού” στο Κοινοβούλιο.

“Σας ευχαριστώ για την απίστευτη τιμή που μου κάνατε. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Τώρα είναι ώρα για δουλειά, με στόχο να ενώσουμε τη χώρα και το κόμμα, να πετύχουμε το Brexit και να νικήσουμε τον Κόρμπιν. Θα εργασθώ σκληρά για να σας ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε”, δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Τζόνσον.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν άργησε και η πρώτη αντίδραση: “Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τον Μπόρις Τζόνσον, αφού αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια για την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης και να επιτευχθεί μία συντεταγμένη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε την συμπεφωνημένη Διακήρυξη για μία νέα εταιρική σχέση που θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου“, έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

Τα συγχαρητήριά του έσπευσε να εκφράσει μέσω Tweet ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. “Συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον που γίνεται ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα είναι καταπληκτικός!”

Συγχαρητήρια Ερντογάν στον Μπόρις Τζόνσον

«Συγχαίρω τον Μπόρις Τζόνσον που αναδείχθηκε 77ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και του εύχομαι επιτυχία στη νέα θέση του», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Πιστεύω ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν περαιτέρω σε αυτήν τη νέα εποχή», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, επιμένοντας ότι επιθυμεί τη συνέχιση μιας «στενής φιλίας» με τη Βρετανία μετά το Brexit.

«Συγχαίρω τον Μπόρις Τζόνσον και προσβλέπουμε σε μια καλή συνεργασία. Οι δύο χώρες μας πρέπει να συνεχίσουν να ενώνονται από μια στενή φιλία», δήλωσε η Μέρκελ με ανάρτηση στο twitter.

Moody’s: Απομακρύνεται η πιθανότητα ενός βιώσιμου συμβιβασμού

Η Βρετανία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία αφού ο Μπόρις Τζόνσον επελέγη να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

«Με την εκλογή του κ. Τζόνσον, η πιθανότητα ενός βιώσιμου συμβιβασμού φαίνεται τώρα χαμηλότερη σε σχέση με πριν», δήλωσε ο Κόλιν Έλις, γενικός διευθυντής πιστοληπτικής στρατηγικής στον οίκο Moody’s. Πρόσθεσε ότι ο διεθνής οίκος διατηρεί την άποψη ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι ‘πιστωτικά αρνητικό’ (credit negative) γεγονός.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα