back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κωστής Χατζηδάκης στον Αθήνα 9.84: “Η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα ισοδυναμεί με αύξηση στους λογαριασμούς τους ρεύματος.Θα συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με τη μείωση του ειδικού τέλους εκπομπών αέριων ρύπων, ώστε να εξισορροπήσουμε την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω»

Διαβάστε επίσης

Η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα ισοδυναμεί με αύξηση στους λογαριασμούς τους ρεύματος τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. «Θα συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με τη μείωση του ειδικού τέλους εκπομπών αέριων ρύπων, ώστε να εξισορροπήσουμε την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω» εξήγησε.

-Στο φλέγον θέμα της ΔΕΗ .Εξηγήστε μας πως λύνεται αυτό το σταυρόλεξο, η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος να μην ισοδυναμεί με αύξηση στους λογαριασμούς τους ρεύματος;

“Εκμεταλλευόμαστε την μείωση της τιμής του ΦΠΑ στην ενέργεια, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμαστε και την μείωση που θα κάνουμε στο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), που είναι ο λογαριασμός που πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ,όταν λαμβάνουμε τον λογαριασμό. Ο λογαριασμός αυτός έχει πλεόνασμα 200 εκ ευρώ. Θα συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ,έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω ,που θα γίνει στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Έτσι η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της παραπάνω λεφτά και ο καταναλωτής δεν θα βγάλει παραπάνω λεφτά από την τσέπη του. Θα γίνουν εσωτερικές ανακατανομές μέσα στο λογαριασμό, με τα διαφορετικά κουτάκια που παίρνουμε του ρεύματος και από αυτές τις ανακατανομές η ΔΕΗ θα είναι κερδισμένη. Θα μπει καινούργιος management στην εταιρεία και όλα αυτά θα τα εξειδικεύσει. Θα πράξουμε ότι έχουμε πει προεκλογικά. Δεν θα έχουμε αύξηση στους λογαριασμούς μας” επανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης.

-Στις εξαγγελίες σας αναφέρατε -μεταξύ άλλων- κατάργηση των ΝΟΜΕ ( “δημοπρασίες” ηλεκτρικού ρεύματος -Nouvelle Organisation du Marche’ de l’ Electricite’) , καθώς η ΔΕΗ εξαναγκαζόταν να πουλά κάτω του κόστους ρεύμα σε ανταγωνιστές της. Έχει γίνει κάποια συζήτηση με τους πιστωτές μας?

“Υπήρχε ένα σχέδιο και έχει περάσει και νόμος επί Σαμαρά ,το ένα τρίτο της ΔΕΗ να γίνει η μικρή παράλληλη ΔΕΗ και με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ να βάλει λεφτά στα ταμεία της , να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ρευστότητας που είχε και τότε ,μικρότερα σε σχέση με σήμερα και να χρηματοδοτήσει και τις επενδύσεις της. Αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε γιατί ορισμένοι είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει μερική ιδιωτικοποίηση της ,πρέπει να κρατήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της. Και ως αντιστάθμισμα επειδή οι κοινοτικοί πίεζαν να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ και να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας η κυβέρνηση συμφώνησε η επιχείρηση με την ίδια δομή να πέσει από το 90% στο 50% της αγοράς ,χάνοντας τέσσερα εκατομμύρια πελάτες μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τα στελέχη της επιχείρησης δούλευαν για να χάσουν πελάτες, έτσι προέκυψαν οι ζημιές . Ένα παράπλευρο φαινόμενο ,είναι αυτές οι περιβόητες ΝΟΜΕ , οι οποίες πουλούν το ρεύμα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που το παράγει” σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας . Και πρόσθεσε: “Η Επιχείρηση είχε απώλειες 600 εκ. ευρώ ,τα τελευταία τέσσερα χρόνια ,εξαιτίας αυτής της διαδικασίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση ξιφουλκούσε εναντίον των μεγάλων συμφερόντων . Ωστόσο αυτοί που κέρδισαν είναι αρκετοί από τους μεγάλους παίχτες της ενέργειας ,ιδιώτες ,ακριβώς για τον λόγο που προανέφερα”.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης “Στη ΔΕΗ δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, ούτε για αστείο. Γιατί θα πρέπει να κληρονομήσει τις ζημιές. Οι λιγνιτικές μονάδες επιχειρήθηκαν να πουληθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ,κάποιες δεν πουλήθηκαν. Έγινε δεύτερη φάση διαγωνισμού και δεν βρέθηκε κανένας αγοραστής. Το ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε τραγική κατάσταση το δείχνει -μεταξύ άλλων- και η Έκθεση της Ernst & Young, η οποία είπε ότι η Επιχείρηση τους επόμενους μήνες θα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας .Και όλες οι προβλέψεις για το μέλλον είναι τελείως αρνητικές.

“Το σχέδιο μας είναι να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στο ΔΕΔΗΕ. Θα αποκαλυφθεί μια κρυμμένη περιουσία , που δεν φαίνεται σήμερα . Θα πάμε στο χωριστό ΔΕΔΗΕ ,που είναι τα δίκτυα ,το ρεύμα δηλαδή που έρχεται στα σπίτια μας ,και το οποίο πέρυσι είχε ζημίες 14 με 18 εκ. ευρώ σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος ,επισημαίνοντας “Με όλη αυτή την αναδόμηση που σχεδιάζουμε θα πάνε χωριστά τα δίκτυα και όπως έχει γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες , στα δίκτυα αυτά επενδύουν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Επίσης έχουμε πει για μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου. Πως θα γίνει αυτό , θα μας πούνε και οι Σύμβουλοι Ιδιωτικοποίησης. Και με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει και η ΔΕΗ ,γιατί θα μπουν χρήματα στο ταμείο της . Γιατί ο ΔΕΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ . Είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσεις αυτή την ώρα την ρευστότητα της επιχείρησης και ταυτοχρόνως να προχωρήσεις σε μια αλλαγή στην αγορά ενέργειας”.

-Κάτι ανάλογο θα γίνει και στον ΑΔΜΗΕ ?
“Στον ΑΔΜΗΕ τα πράγματα είναι πιο απλά . Το δημόσιο έχει κρατήσει το 51%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει στους Κινέζους το 24% και είναι στο Χρηματιστήριο το 25%. Η πρόθεσή μας είναι να πάμε σε περαιτέρω ιδιωτικοποίησή και του ΑΔΜΗΕ, το οποίο θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές”.

-Ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αναζητούσε τα περιβόητα ΥΚΩ τα οποία δεν επέστρεφε το δημόσιο στη ΔΕΗ .Θα τα επιστρέψει?
“Όταν έχεις θέμα ρευστότητας στη ΔΕΗ δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια στο θέμα των ΥΚΩ ( Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας)”.

“Όσον αφορά τους εργαζόμενους θα εφαρμόσουμε το μοντέλο Βουρλούμη στον ΟΤΕ, με στοχευμένες εθελούσιες εξόδους” κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα