back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλο-γερμανικός “Μηχανισμός Αλληλεγγύης” από 14 χώρες της ΕΕ για τους μετανάστες

Διαβάστε επίσης

Δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν χτες να τεθεί σε λειτουργία ένας «μηχανισμός αλληλεγγύης» με στόχο ανακατανεμηθούν οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο, εκ των οποίων οι οκτώ «με ενεργό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Επί της αρχής, 14 κράτη-μέλη (της ΕΕ) έως αυτό το στάδιο εκδήλωσαν τη συμφωνία τους στο γαλλογερμανικό κείμενο», εκ των οποίων «οι οκτώ με ενεργό τρόπο» δεσμεύθηκαν να συμμετάσχουν, τόνισε ο Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Μανουέλ ντε Καρβάλιου Φερέιρα Βιτουρίνου.

Οι οκτώ χώρες που εξεδήλωσαν «ενεργά» την προθυμία τους να συμμετάσχουν στον μηχανισμό είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Κροατία και η Ιρλανδία, ανέφερε το Ελιζέ, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι οι υπόλοιπες έξι.

Η συμφωνία κλείστηκε σε μια συνάντηση εργασίας για «τις μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο» που διεξήχθη χτες στο Παρίσι με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από το σύνολο των χωρών-μελών της ΕΕ, υπό την αιγίδα των Γάλλων υπουργών Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον μηχανισμό, υποσχέθηκε πάντως ότι η λειτουργία του θα είναι «ταχεία» και «αυτόματη».
Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, «να καταλήξουμε τον Σεπτέμβριο στη Μάλτα σε μια συμφωνία με πάνω από δέκα χώρες, από 12 ως 15, για έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει να εγγυηθούμε με περισσότερη αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά τις αποβιβάσεις των μεταναστών στη Μεσόγειο».

Η ιδέα, με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας, για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων», στη θεωρία θα μπορούσε να επιτρέψει η Ιταλία και η Μάλτα να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο. Θα επιτρέπει την ανακατανομή «το συντομότερο δυνατόν» των αιτούντων άσυλο στα κράτη που συμφώνησαν να τους υποδέχονται.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε «φιάσκο» τη συνάντηση αυτή, η οποία, κατά τον ίδιο, «επαναβεβαίωσε ότι η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης». Εξάλλου o Σαλβίνι είναι γνωστός για τις ακραίες απόψεις του και τις προκλητικές δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς.
«Το είπα ήδη στον ομόλογό μου Καστανέρ στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα. Το επαναλαμβάνω σήμερα», μετά το «φιάσκο» του Παρισιού, τόνισε ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας: «Η Ιταλία δεν δέχεται διαταγές». «Αν ο Μακρόν θέλει να συζητήσει για τους μετανάστες, ας έρθει στη Ρώμη», συμπλήρωσε ο Σαλβίνι, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να πάει στο Παρίσι.
Η απουσία «κατανομής του βάρους» της υποδοχής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο συγκαταλέγεται στα κυριότερα επιχειρήματα που επικαλείται η Ρώμη για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιμανιών της στα πλοία που διασώζουν μετανάστες.

Ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα του ότι «το σύνολο των χωρών-μελών [της ΕΕ] θα συμμετάσχει» στο πρόγραμμα, το οποίο συνέδεσε εκ νέου με την δαπάνη ποσών από ευρωπαϊκά ταμεία. «Η Ευρώπη δεν είναι à la carte όταν πρόκειται για την αλληλεγγύη», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Από την πλευρά του ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε δηλώνοντας ταυτόχρονα «ανήσυχος» διότι έχουν μειωθεί αισθητά «οι δυνατότητες διάσωσης» μεταναστών που αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα