back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Μεγάλος σεισμός ταρακούνησε στις 14:13 το μεσημέρι την Αθήνα.

Ήδη, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο κέντρο της Αθήνας ενώ εντοπίζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο στην περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 5 χλμ. με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο να κάνει λόγο για εστιακό βάθος 3χλμ.

Η διάρκεια του σεισμού που έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα.

Τουλάχιστον επτά μετασεισμοί, μεγέθους από 1,8 έως 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί έως τώρα μετά την δόνηση 5,1 βαθμών που έπληξε την Αττική, με τον πιο ισχυρό να καταγραφεται σχεδόν μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό.

Τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε επιφυλακή και ήδη 3 άτομα έχουν τραυματιστεί από πτώση σοβάδων και έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο νοσοκομείο και το ΚΑΤ. Επίσης, μία έγκυος γυναίκα που βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», ενώ μία γυναίκα που βγήκε έντρομη από το σπίτι της στον Άγιο Παντελεήμονα τη χτύπησε ένα διερχόμενο όχημα.

Από τον σεισμό έχουν προκληθεί ήδη ζημιές και έχει καταρρεύσει τμήμα του κτιρίου της Marfin στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ στην οδό Αιόλου, στο Μοναστηράκι, ο σεισμός προκάλεσε την πτώση του σταυρού στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης.

Μ. Σκορδίλης: Σε απόσταση 6-6χλμ. από το επίκεντρο του σεισμού του 1999

Σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού του 1999 ήταν το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης που ταρακούνησε λίγο μετά τις 2 την Αττική, όπως είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, από το Σεισμολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Όπως περιέγραψε ο κ. Σκορδίλης στην ΕΡΤ, η μετασεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη και έχουν καταγραφεί μετασεισμικές δονήσεις όχι πάνω από 4 Ρίχτερ.

Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εκτίμηση για το εάν είναι ο κύριος σεισμός, δεν έχουμε αρκετά δεδομένα, ξεκαθάρισε ο κ. Σκορδίλης, εξηγώντας πως οι σεισμολόγοι περιμένουν πληροφορίες από τους μετασεισμούς για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

«Προφανώς υπάρχει κάποιο σεισμικό ρήγμα που τον προκάλεσε, το εάν μπορεί αν διεγείρει γειτονικά ρήγματα, νομίζω είναι απίθανο, είναι μικρός για να κάνει κάτι τέτοιο» ξεκαθάρισε.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να καλούν μόνο επείγουσες κλήσεις και να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών, όπως viber, WhatsApp και μέσα δικτύωσης.

Στ. Πέτσας: Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα. Επίσης, κατέρρευσε και ο σταυρός που βρίσκεται στον τρούλο της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

Και ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Κλήσεις στην Πυροσβεστική

Περίπου 2 ώρες μετά τον σεισμό η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

Ύστερα από την εκδήλωση της ισχυρής σεισμικής δόνησης το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και η 2η ΕΜΑΚ (Θεσ/νικης) τέθηκε σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής. Άμεσα
κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές εκδήλωσης του σεισμικού
φαινομένου και ειδικότερα στην παρούσα χρονική φάση περιπολούν 150 πυροσβεστικά οχήματα,
350 πυροσβέστες καθώς και 80 Επιχειρησιακοί Αξιωματικοί, για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση
κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.
Περαιτέρω, με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος συγκλήθηκε το κατά άρθρο 75 του Ν.
4249/2014 Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση καθώς και η προβλεπόμενη
υποστηρικτική ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

γ.γ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς: Εκτονώνεται το φαινόμενο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Εικόνα εκτόνωσης υπάρχει αυτήν την ώρα σε ότι αφορά το θέμα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες.

Όπως είπε ο ίδιος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έθεσε σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες των δήμων για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για ό,τι χρειάζονται, ενώ όλος ο μηχανισμός του κράτους ανταποκρίθηκε ως έπρεπε

Στις 10 το βράδυ, σύμφωνα με τον γ.γ., θα συνεδριάσει ο ΟΑΣΠ υπό τον κ. Λέκκα για την παρατήρηση της σεισμικής ακολουθίας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της εξέλιξης

Σε ότι αφόρα τις ζημιές, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων -κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού- ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Όπως είπε, μια τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ορισμένοι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν

Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά «η πόλη άντεξε και θα αντέξει» ενημερώνοντας ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Χρυσοχοΐδης: Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Από το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ τόνισε ότι «δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος».

Τόνισε ότι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας θα υπάρχουν αστυνομικές περιπολίες προκειμένου να προστατευθούν οι οικίες όσων αποφασίσουν να μην παραμείνουν σε αυτές.

Επίσης ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο κρατικός μηχανισμός θα παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αναφερόμενος στη μετασεισμική ακολουθία ο υπουργός είπε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά και ότι η αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις που θα περιπολούν όλο το βράδυ. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ενώ σημείωσε ότι από αυριο το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Ενημέρωση εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού για τον σεισμό στην Αττική

Σε επαφή με τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού ώστε να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στην Αττική ήρθαν ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας.

Ταυτόχρονα τους απέστειλαν ενημερωτικό σημείωμα για να το προωθήσουν στα μέλη τους προκειμένου οι τουρίστες που βρίσκονται στην Αθήνα να πληροφορηθούν επίσημα για το συμβάν και να λάβουν οδηγίες σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν σε ενδεχόμενο σεισμού.

Η σχετική οδηγία αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Μητσοτάκης από Συντονιστικό για τον σεισμό:Μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό

Ενημέρωση από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για τον σεισμό είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο Συντονιστικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αποχωρώντας από το σημείο ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι ήταν ένας ακόμα σεισμός και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα και οι κάτοικοί της έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς, προσθέτοντας ότι μελλοντικά θα υπάρξουν και άλλοι σεισμοί χωρίς αμφιβολία.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος, όπως είπε, ανταποκρίθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε αυτό το περιστατικό ακολουθώντας τα υπηρεσιακά σχέδια και σημείωσε ότι το πρώτο μέλημα του κράτους είναι να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών»

Σε 48ωρη ετοιμότητα έθεσε η Ρένα Δούρου τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής

Σε 48ωρη ετοιμότητα έθεσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού, ενώ τεχνικά συνεργία της Περιφέρειας προέβησαν σε άμεσο έλεγχο των υποδομών και τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής και δεν διαπιστώθηκαν ζημιές στις υποδομές αρμοδιότητάς της (οδικό δίκτυο, σήμανση, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.). Εξάλλου, όπου εντοπίστηκαν μικρής έντασης καταπτώσεις πρανών, όπως στην περιφερειακή Αιγάλεω, αντιμετωπίστηκαν.

Η Περιφέρεια, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της με την εκδήλωση σεισμού, αναφέροντας πως η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε ετοιμότητα, ενώ άμεσα αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Περιφέρειας, όπως και στην ιστοσελίδα της, οδηγίες αυτοπροστασίας για τους πολίτες. Ακόμη μεταξύ άλλων προσθέτει πως η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με μέσα το Πυροσβεστικό Σώμα για την άρση επικινδυνοτήτων (μετά από αίτημα του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας), ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου ήταν στην περιοχή της εστίας του σεισμού και συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας.

Παράλληλα η Περιφέρεια ενημερώνει ότι τα αιτήματα των πολιτών για διενέργεια αυτοψίας σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά θα καταγράφουν οι δήμοι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΓΔΑΕΦΚ). Στη συνέχεια θα συμπληρώνουν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα και θα την αποστέλλουν καθημερινά σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις της ΓΔΑΕΦΚ για την άμεση διενέργεια αυτοψίας.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα