back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θέμα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ θέτει η αγορά- Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται ο επικεφαλής της εταιρείας

Διαβάστε επίσης

Μετά το τέλος των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, γύρω από την υπόθεση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης, έχει καταλήξει ήδη σε μια sort list προσώπων από την οποία θα προκύψει ο νέος επικεφαλής της επιχείρησης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων και αυτό διότι ο κ. Χατζηδάκης είναι προσηλωμένος στην τήρηση τόσο των τύπων όσο και διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος για την αντικατάσταση της διοίκησης μιας μεγάλης ανώνυμης εταιρίας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο όπως η ΔΕΗ, προκειμένου να μην υπάρξουν περεταίρω αναταράξεις στη λειτουργία της. Παράλληλα στόχος του είναι να μην δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής στους κόλπους των εργαζομένων της ΔΕΗ και για το λόγο αυτό επέλεξε να συναντηθεί χθες, πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Πάντως και σε αυτή τη συνάντηση ήταν εξαιρετικά συγκρατημένος ως προς την αποκάλυψη των σχεδιασμών του, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι όποιες επιλογές θα είναι σε όφελος της ΔΕΗ, των εργαζομένων της και των καταναλωτών.

Θέμα αύξησης των τιμολογίων θέτει η αγορά

Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε σήμερα στο συνέδριο του Economist, τόσο από τους εκπροσώπους της επιχείρησης όσο και από την αγορά.

«Καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης.

«Τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΕΗ ήρθαμε να συζητήσουμε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη», είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμόπουλος, εισερχόμενος στο υπουργείο για τη συνάντηση του προεδρείου της συνομοσπονδίας με τον υπουργό.

Όπως είπε ο κ. Αδαμόπουλος, «ο υπουργός δέχθηκε αίτημά μας για να συζητήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ το οποίο είναι εθνικό ζήτημα. Δεν προσφέρεται για στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις και θα συζητήσουμε τα νέα σχέδια για πλήρη σωτηρία της επιχείρησης και περιμένουμε να γίνει το καλύτερο δυνατό τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους πολίτες. Θα ακούσουμε τις προτάσεις του υπουργείου και θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Αντώνης Καράς ανέφερε ότι «η επιχείρηση βρίσκεται σε δεινή θέση και χρειάζεται ομαλή μετάβαση προς όφελος της επιχείρησης, των πολιτών και των εργαζόμενων. Θα ακούσουμε τον υπουργό, θα λειτουργήσουν τα όργανα και θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις» τόνισε.

«Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», πρόσθεσε.

Χατζηδάκης: Η προηγούμενη κυβέρνηση, άθελά της φυσικά, την τίναξε στον αέρα

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε απαξίωση τη ΔΕΗ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης είπε ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και ότι περιμένουν τις προγραμματιστές δηλώσεις της κυβέρνησης.

ΓΕΝΟΠ: Η ΔΕΗ δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

Την αντίθεση του στα σενάρια πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης ύστερα από τη νέα αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης.
«Είναι εγκληματικό να μπουν τα “νερά” στην ιδιωτικοποίηση…
Δεν χρειάζεται να πωληθεί η ΔΕΗ» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Αδαμίδης, υποστηρίζοντας πως στον αγώνα αυτό η ΓΕΝΟΠ θα έχει την κοινωνία μαζί της.
«Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ζημιές και τεράστια πόσα από ανείσπρακτα χρέη, αλλά η ΔΕΗ δεν είναι μια επιχείρηση που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» είπε ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το επόμενο χρονικό διάστημα να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Ο κ.Αδαμίδης ζήτησε να φύγουν οι στρεβλώσεις και οι ρυθμίσεις υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν την επιχείρηση, ενώ δήλωσε ότι η μείωση του πελατολογίου κατά 50% από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν βλαπτική.

Στο Δ.Σ τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Σε σχέση με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ, που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ θα τεθεί εισήγηση για παράταση της συνεργασίας με την εταιρεία Qualco που έχει αναλάβει τη διαχείριση με στόχο την αύξηση των εσόδων. Παράλληλα, προχωρά η προετοιμασία για την τιτλοποίηση μέρους των οφειλών με στόχο την είσπραξη ποσού της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος Αυγούστου.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα