back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με 283 ψήφους εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας

Διαβάστε επίσης

Κατέρριψε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, συγκεντρώνοντας 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Ζωή Κωνσταντόπουλου με 235 ψήφους.

Στο πρόσωπο του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ που διαθέτει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία αποτυπώθηκε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, καθώς στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που ψήφισε παρών.

Το στίγμα των προθέσεων του έδωσε ο νέος Πρόεδρος στην εναρκτήρια ομιλία του, τονίζοντας ότι στη Βουλή δεν χωρά καμία «αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού». «Οφείλω να είμαι πρόεδρος όλων των πτερύγων της Βουλή» υπογράμμισε ο κ Τασούλας, δεσμευόμενος για κανόνες καλής νομοθέτησης. Αναφερόμενος στις εξεταστικές επιτροπές, υποστήριξε με νόημα ότι «καλούμεθα να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, όταν είναι προφανώς αβάσιμη και το ξέρουμε, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων»

Εντός της ημέρας, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων. Από τη ΝΔ προτείνονται οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Θανάσης Μπούρας και Χαράλαμπος Αθανασίου, από το ΚΙΝΑΛ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, από την Ελληνική Λύση ο Απόστολος Αβδελάς και από το ΜέΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα.

Το Σάββατο, στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα αναγνώσει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης
Την Κυριακή θα μιλήσουν υπουργοί και βουλευτές, τη Δευτέρα οι πολιτικοί αρχηγοί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ποιός είναι ο Κώστας Τασούλας

Ο Κώστας Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά.
Είναι δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργασθεί κατά την περίοδο 1988-89 σε Δικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και γεωργίας (1989-1990).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007,του 2009 και του 2012 (Μάϊος και Ιούνιος). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, Αναπλ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε, από τον κ.Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δημήτρης Ράντος -Στέλλα Παπαμιχαήλ 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα