back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: « Αν εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον»

Διαβάστε επίσης

«Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Απλά, η άποψή μου είναι, με κάθε καλή πρόθεση, και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον.», είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συμμετέχοντας ως ομιλητής στην 23η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, του Economist με θέμα “Europe: Leaving indecisiveness behind?” που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ειδικότερα για τις προκλήσεις ασφάλειας ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε: «Μεταναστευτικές ροές, κυβερνοεπιθέσεις, αυτές είναι οι βασικές προκλήσεις ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, διότι θεωρούμε τη χώρα μας – και αγωνιζόμαστε για να την καταστήσουμε – χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής, τελικό πάροχο ασφαλείας στην περιοχή. Και αυτή είναι θα έλεγα – είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε καλύτερα από εμένα – είναι η λέξη κλειδί και ο σκοπός για τον οποίο εργαζόμαστε.»

Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, επισημαίνοντας, την αρχη του απαραβίαστου των εθνικών συνόρων: «Στηριζόμαστε στην αταλάντευτη πολιτική αρχών και θέσεων που βασίζεται, πάνω απ’ όλα, στο απαραβίαστο των συνόρων, στην περιφερειακή συνεργασία σαφώς, ιδίως με τις γείτονες χώρες, στο ισότιμο των διμερών σχέσεων και βέβαια στην προσήλωση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα, με αυτούς τους κανόνες κινείται. Δεν μας αρέσει ως χώρα να προκαλούμαστε, το έχω ξαναπεί, όσο δεν μας αρέσει να προκαλούμε. Όταν όμως προκαλούμαστε, οφείλουμε να δομούμε την αντίδρασή μας με όρους ψυχραιμίας, νηφαλιότητας, αλλά συνάμα και σθένους και αποφασιστικότητας. Αυτό άλλωστε είναι ένα πραγματικό αποτρεπτικό δόγμα.

Η αποφασιστικότητα συμβάλλει στην κατίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος μιας χώρας. Και ο βασικός βραχίονας εφαρμογής της αποτρεπτικής ισχύος μιας χώρας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της. Προς αυτό το σκοπό εργαζόμαστε, προς αυτό το σκοπό ανέλαβα, αλλά ακόμα αναζητώ τα «φώτα» του προκατόχου μου, γιατί, όπως και αν το κάνουμε, προέρχεται, ως εξαίρετος στρατιώτης, από τα «σπλάχνα» των Ενόπλων Δυνάμεων. Προς αυτό το σκοπό συνεργάζομαι με τον εξαιρετικό Υφυπουργό, που πλαισιώνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Επιτελείο, τους Αρχηγούς, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί στο τέλος της ημέρας, όπως είπα, με κάποια συγκινησιακή φόρτιση, λόγω της ημέρας, στη τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Υπουργού Εθνικής Άμυνας, είμαστε όλοι στρατιώτες της Ελλάδας και από προχθές έχω αναλάβει και εγώ αυτό το ρόλο. Επιζητούμε και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε σχέσεις καλής γειτονίας στον βαλκανικό περίγυρό μας. Τα Βαλκάνια είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπούν σε περιοχή παραγωγής σταθερότητας και όχι αστάθειας, όπως ήταν διαχρονικά, με μοιραία αποτελέσματα, βέβαια, για την Ευρώπη και τον κόσμο.»

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε και την ανησυχία του, για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, τονίζοντας ότι: «Από εκεί και πέρα, για να γίνει αυτό θεωρώ σημαντική την κατίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας. Η χώρα μου αποδεδειγμένα εργάστηκε για αυτό με όλους. Ανησυχώ για την αναθεωρητική, ολίγον ανεξέλεγκτη, τουλάχιστον από τις μέχρι πρότινος δυτικές επιρροές της, Τουρκία, η οποία, αν μη τι άλλο, εκτός από το συνηθισμένο «μενού», τώρα τελευταία επανέρχεται με μία εξαιρετικά επιθετική ρητορική από κορυφαίους αξιωματούχους της. Αυτό μας ανησυχεί, αλλά δεν μας φοβίζει και για αυτό το λόγο, όπως σας είπα, ενισχύουμε, σαν στρατιωτική επιλογή, ή προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας.»

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα