back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου

Διαβάστε επίσης

Χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 300 βουλευτών της Θ΄ Αναθεωρητικής Βουλής, της ΙΗ’ κοινοβουλευτικής περιόδου. Στην έδρα κάθισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος στη τάξη Αντιπρόεδρος της Βουλής, που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών με θρησκευτικό όρκο, ορκίστηκαν τρεις βουλευτές στο Κοράνι ενώ ακολούθησε ο πολιτικός όρκος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και βουλευτές από το ΜεΡΑ 25.

Οι πρώτοι βουλευτές άρχισαν να καταφθάνουν από τις 10:00, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έφτασε λίγο μετά τις 10:30 ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους».

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η νέα βουλή είναι εξακομματική, στο παρελθόν υπήρξε επτακομματική, οχτακομματική αλλά ποτέ εξακομματική. Στον νέο συσχετισμό δυνάμεων η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 158 βουλευτές (από 75 που είχε στην προηγούμενη περίοδο), ο ΣΥΡΙΖΑ 86 (από 145), το ΚΙΝΑΛ 22 (από 17), το ΚΚΕ 15 (σταθερό), η Ελληνική Λύση 10 και το ΜεΡΑ25 9.

Παράλληλα, η νέα Βουλή είναι και πολύ ανανεωμένη, καθώς αποτελείται από 112 νέα πρόσωπα εκ των οποίων το 20% είναι γυναίκες (61).
Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό της νέας Βουλής , πρόσβαση στην πρώτη σειρά των εδράνων θα έχουν τέσσερα κόμματα , η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ , το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Στα ορεινά και συγκεκριμένα στα έδρανα που είχαν οι ΑΝΕΛ στην προηγούμενη Βουλή, θα κάθονται οι βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης»,. Στα αριστερά του Προεδρείου και στις πίσω σειρές των εδράνων θα κάθονται οι βουλευτές του «Μέρα25».
Αύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου ΠτΒ, στη θέση του οποίου έχει προταθεί από τη ΝΔ ο Κώστας Τασούλας, που θα στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στέλλα Παπαμιχαήλ 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα