back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

H Κραμπ-Κάρενμπαουερ διαδέχεται την φον ντερ Λάιεν

Διαβάστε επίσης

Αιφνιδιαστική απόφαση στο Βερολίνο: η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ) θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, έπειτα από την εκλογή της Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού έγκειται αφενός στο γεγονός ότι υπήρχε έντονη φημολογία πώς την φον ντερ Λάιεν θα διαδεχθεί ο Γενς Σπαν, νυν υπουργός Υγείας, και αφετέρου στο ότι η ΑΚΚ, ακόμη και μετά την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για το ύπατο αξίωμα της ΕΕ, είχε δηλώσει απερίφραστα ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξής της στην εφημερίδα Bild, είχε απαντήσει: “Ήταν συνειδητή η απόφασή μου να μεταβώ από ένα κρατικό (πρωθυπουργία κρατιδίου Ζάαρλαντ) σε ένα κομματικό αξίωμα. Έχω πολλά να κάνω στην CDU (Ένωση Χριστιανοδημοκρατών)”.

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Δεδομένης αυτής της δήλωσης, η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση για την ανάληψη του υπουργείου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Η τομεάρχης Άμυνας των Φιλελευθέρων (FDP), Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, έθεσε θέμα έλλειψης αξιοπιστίας της Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επικείμενες κρατιδιακές εκλογές του φθινοπώρου (1η Σεπτεμβρίου στο Βρανδεμβούργο και την Σαξονία και στις 27 Οκτωβρίου στην Θουριγγία), επισημαίνοντας το βεβαρυμένο πρόγραμμα που θα έχει η ΑΚΚ. “Η καγκελάριος και η Χριστιανική Ένωση δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η καλή λειτουργία του ομοσπονδιακού στρατού. Αλλιώς, δεν θα τον ενέπλεκαν στα μικροπολιτικά τους παιχνίδια”.

Πολλοί αναλυτές, βέβαια, είναι της άποψης ότι η τοποθέτησή της καταδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Την έμφαση που δίνει η καγκελάριος στο συγκεκριμένο υπουργείο, αναθέτοντάς το στην επικεφαλής του κόμματός της, έμπιστη συνεργάτιδά της και πιθανή διάδοχό της στην καγκελαρία.

Επιφυλακτικότητα εξέφρασαν, εντούτοις, και οι Πρασίνοι, αν και κινήθηκαν σε πιο ήπιους τόνους. “Ο λόγος για τον οποίον η καγκελάριος αποφάσισε να την χρίσει υπουργό Άμυνας παραμένει μυστικό”, δήλωσε ο Τομπίας Λίντνερ, εκπρόσωπος ασφάλειας του κόμματος, και συνέχισε: “Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στον ομοσπονδιακό στρατό. Η νέα υπουργός θα πρέπει τους επόμενους μήνες να λάβει πολλές αποφάσεις. Ελπίζω η περίοδος προσαρμογής της κυρίας Κραμπ-Κάρενμπαουερ να μην διερκέσει πολύ”.

Η φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει από την Δευτέρα (πριν την εκλογή της από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της χθεσινής ψηφοφορίας, σήμερα θα παραιτούνταν. Η Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκε για ταχεία ανάληψη καθηκόντων από τη νέα υπουργό.

Σαφή εικόνα για τις απόψεις της Κραμπ-Κάρενμπουερ αναφορικά με την αμυντική πολιτική δεν έχουμε. Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Μάρτιο στο περιοδικό Spiegel, είχε δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον αμυντικό προϋπολογισμό, αναφερόμενη στην ανάγκη αύξησής του.

Η φον ντερ Λάιεν μετέβη νωρίτερα σήμερα στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue προκειμένου να λάβει την προβλεπόμενη άδεια αποχώρησης από την κυβέρνηση.

Ακολούθησε η διαδικασία διορισμού της ΑΚΚ στο αξίωμα της υπουργού Άμυνας, η οποία, ωστόσο, θα ορκιστεί τον Σεπτέμβριο, καθώς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο έχει διακόψει τις εργασίες του λόγω θέρους.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα