back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θα εκλεγεί η φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Διαβάστε επίσης

Σήμερα αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ψηφοφορία για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η υποψήφια, Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, γνωστοποίησε χθες στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ότι αύριο θα παραιτηθεί από τη θέση της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, ανεξαρτήτως της έκβασης της αποψινής ψηφοφορίας.

Οι δεσμεύσεις της φον ντερ Λάιεν

Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν, χθες, δεσμεύθηκε για “πιο φιλόδοξους στόχους” αναφορικά με την εκπομπές άνθρακα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, για εισαγωγή “συνοριακού φόρου άνθρακα”, αλλά και τη μετατροπή “τμημάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε τράπεζα κλίματος”.

Δεσμεύθηκε για διεξαγωγή συνεδρίου ανά διετία με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και απόλυτη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στις κορυφαίες θέσεις της Επιτροπής έως το τέλος της πενταετούς θητείας της.

Δεσμεύθηκε, επίσης, και για πρωτοβουλίες που δεν μπορεί να πάρει χωρίς την στήριξη των κρατών-μελών, όπως την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, μία “νέα αρχή” στις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ.

Η ομιλία στην Ολομέλεια

Και στην ομιλία της σήμερα το πρωί ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε μεγάλη έμφαση στην κλιματική αλλαγή, τάχθηκε υπέρ της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, υπέρ της θέσπισης κατώτατου μισθού σε ολόκληρη την ΕΕ και και υπέρ της δίκαιης φορολόγησης των μεγάλων διαδικτυακών ομίλων, ενώ δήλωσε διατεθειμένη να δοθεί νέα παράταση στο Brexit, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Αβέβαιη η έκβαση της ψηφοφορίας

Το βασικό ερώτημα, ασφαλώς, στην παρούσα φάση, δεν είναι εάν η φον ντερ Λάιεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά εάν θα καταφέρει να πείσει τους σκεπτικιστές και να εκλεγεί. Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 376 από τις συνολικά 751 ψήφους.

Υποστηρικτές και σκεπτικιστές

Την στήριξή τους προς το πρόσωπό της έχει εκφράσει ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, παρότι δεν είχε κρύψει την δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην προτείνει τον επίσης σοσιαλιστή ολλανδό Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Επιτροπής.

Την φον ντερ Λάιεν στηρίζει και ο σοσιαλιστής ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Εκτιμάται ότι το lobbying από τους ηγέτες των κρατών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της ψηφοφορίας.

Μέχρι στιγμής, τόσο οι Σοσιαλιστές (154) όσο και οι Φιλελεύθεροι (108) έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην στηρίξουν την υποψηφιότητά της, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο η φον ντερ Λάιεν να μην ψηφιστεί από Γάλλους, Αυστριακούς, Ολλανδούς, ακόμη και από Γερμανούς.

Εάν η φον ντερ Λάιεν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα και η πρώτη αξιωματούχος από τη Γερμανία εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Τα σενάρια της αποτυχίας

Εάν η φον ντερ Λάιεν δεν εκλεγεί, η αναζήτηση νέου υποψηφίου ή νέας υποψήφιας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου.

Σε πρώτη φάση, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν διορία ενός μηνός για να κάνουν νέα πρόταση και, εν συνεχεία, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να ξαναψηφίσουν. Εάν αποτύχει και η δεύτερη πρόταση η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται έως την 31η Οκτωβρίου, ημέρα αποχώρησης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την προεδρία της Επιτροπής.

Ακόμη και στο ακραίο σενάριο μη εξεύρεσης λύσης ως τότε υπάρχει λύση και υπάρχει και προηγούμενο: η παλιά Επιτροπή μπορεί να συνεχίσει υπηρεσιακά. Το φθινόπωρο του 2004 είχε καθυστερήσει η έγκριση της νέας Επιτροπής υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με αποτέλεσμα η απερχόμενη Επιτροπή υπό τον Ρομάνο Πρόντι να συνεχίσει τη θητεία της ως το τέλος του έτους.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται 20.00 ώρα Ελλάδος.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα