back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οικοδομώντας την ελπίδα στον παιδότοπο της Πειραιώς 260

Διαβάστε επίσης

Οι μικροί Αθηναίοι τίμησαν δεόντως την παιδική χαρά τέχνης, έργο του διεθνή εικαστικού καλλιτέχνη Μαρκ Χατζηπατέρα, που βρίσκεται στο προαύλιο της Πειραιώς 260. Ο διαδραστικός παιδότοπος με όνομα «Building Hope» εγκαταστάθηκε στο χώρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τον χαίρονται έως 17 Ιουλίου, καθημερινά από τις 19.30 έως τις 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Building Hope

Το έργο είναι φτιαγμένο από μαξιλάρια με έντονα χρώματα και σε κλίμακα με τεχνικές προδιαγραφές που αρμόζουν σε μικρά παιδιά. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους μπορούν να παίξουν δημιουργικά, συναρμολογώντας, οικοδομώντας και συνθέτοντας, μόνοι τους και συλλογικά, γέφυρες, κτήρια, πολιτείες και κάθε είδους περιβάλλοντα, με οδηγό ένα μεγάλο μπάνερ, που απεικονίζει τους συνδυασμούς σαν παζλ που δημιουργούν τα κομμάτια.

Στο ενημερωτικό σταντ που υπάρχει δίπλα στην πρωτότυπη εγκατάσταση διαβάζω ότι ο κ. Χατζηπατέρας πιστεύει πως «τα παιδιά απολαμβάνουν να βλέπουν και να έχουν επαφή με την τέχνη ενώ συχνά είναι και τα ίδια άριστοι καλλιτέχνες. Θεωρεί, επίσης, σημαντικό τα σχολεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα να προσεγγίζουν τα παιδιά από νωρίς και να κάνουν την εμπειρία της τέχνης απολαυστική, διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα».
Το «Building Hope» πρωτοπαρουσιάστηκε σε μικρότερη κλίμακα και με άλλα υλικά το 2007 στην παιδική χαρά του Ζαππείου και στην έκθεση «Τόποι» του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και είναι βασισμένο σε προηγούμενα έργα του καλλιτέχνη, όπως το Sections 1995, φωτογλυπτική σειρά, και το Sections 2004, γλυπτική εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί στον πεζόδρομο που οδηγεί στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο Μαρκ Χατζηπατέρας

Ο Μαρκ Χατζηπατέρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Σπούδασε στο Hammersmith School of Art και στο Saint Martin’s School of Art του Λονδίνου, καθώς και στο John Moores University’s School of Art στο Λίβερπουλ. Από το 1982 έως το 2002 έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.

Το έργο του κινείται ανάμεσα στη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη χαρακτική και τη γλυπτική. Έχει κάνει 35 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Αμερική, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ιαπωνία. Έχουν πραγματοποιηθεί «site-specific» εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις του σε γκαλερί και σε δημόσιους χώρους στην Αμερική και την Ευρώπη, όπως τα έργα «Brussels» (1987), «Kiddie City» (1990), «Terrain» (1993), «Manahatta» (1994), «Fun with IKEA» (2007). Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, συμπεριλαμβανομένου του Metropolitan Museum of Art.

Καλλιόπη Ασλανίδου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα