back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί Μάουι στη Χαβάη λόγω πυρκαγιάς

Διαβάστε επίσης

Ο κυβερνήτης της Χαβάης Ντέιβιντ Ίγκε κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί Μάουι, όπου πυροσβέστες μάχονται για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχουν στείλει τεράστια νέφη καπνούς στις γειτονικές παραλίες.

Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι μπόρεσαν αργότερα να επιστρέψουν στα σπίτια τους η πυρκαγιά έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος, φτάνοντας περίπου τα 36.420 στρέμματα, καίγοντας κυρίως παλιά αγροκτήματα με ζαχαροκάλαμα και χαμηλή βλάστηση.

Η φωτιά στο Μάουι, που συχνά αποκαλείται το Νησί της Κοιλάδας, είχε περιοριστεί κατά 60% μέχρι χθες το βράδυ, όμως οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αν και έχουν κλείσει τα καταφύγια, ίσως χρειαστεί να ανοίξουν και πάλι αν ζητηθούν νέες εκκενώσεις.

Οι αρχές έχουν επίσης καταφέρει να περιορίσουν κατά πολύ μια δεύτερη, μικρότερη φωτιά που έχει κάψει περίπου 810 στρέμματα και η οποία ξέσπασε βόρεια της πρώτης.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη στην κεντρική κοιλάδα του νησιού, με τις φλόγες της να ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα.

Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες των περιοχών Μααλαέα και Κιχέι απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους, ενώ πυροσβέστες μάχονταν με τις φλόγες με τη συνδρομή ελικοπτέρων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή καταστροφές κτιρίων, ανέφερε η εφημερίδα Honolulu Star- Advertiser, ενώ διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Εξάλλου ο Ίγκε ευχαρίστησε στο Twitter την Όπρα Ουίνφρεϊ, η οποία διαθέτει έκταση στο Μάουι, αφού άνοιξε έναν ιδιωτικό δρόμο την Πέμπτη προκειμένου να βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης.

https://twitter.com/sobrizzle/status/1149514218279804928

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα