back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ασύλληπτη τραγωδία στη Χαλκιδική – 6 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την σφοδρή κακοκαιρία

Διαβάστε επίσης

Μία σορός εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι σε παραλία, στη Σωζόπολη Χαλκιδικής. Μέχρι στιμής, από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε χθες τη Χαλκιδική καταγράφονται επισήμως 6 νεκροί, ενώ αγνοείται 62χρονος ψαράς. Δεκάδες οι τραυματίες.

[su_slider source=”media: 113206,113207,113208,113209,113210,113211″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]

Για άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και επούλωσης των πληγών, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Επισήμανε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112. Αύριο θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρείων κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή. Όπως ανέφερε, η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές μέχρι το βράδυ. Μέχρι το Σάββατο η πλήρης αποκατάσταση.

Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη.

Ένα αγόρι 8 ετών από τη Ρουμανία και μία 54χρονη συμπατριώτισσα του έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από στέγαστρο στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου βρίσκονταν.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη, όταν το όχημα ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους.

Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους -κατά πληροφορίες είναι 18 ετών- που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Ένας άνθρωπος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, όπου παρέμειναν για νοσηλεία άλλοι εννέα άνθρωποι.

Τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα. Το μέγεθος των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού αναμένεται να αποκαλυφθεί με το φως της ημέρας, ενώ η Πυροσβεστική είχε δεχθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες πάνω από 600 κλήσεις από κατοίκους της περιοχής.

Αρκετές περιοχές του νομού βυθίστηκαν στο σκοτάδι, εξέλιξη η οποία δυσχεραίνει την πρόσβαση των σωστικών μέσων στα σημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται σε ύφεση αλλά αναμένουμε εξέλιξη. Τέτοιου είδους φαινόμενα χαρακτηρίζονται από το αιφνίδιο της προσβολής δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

 

«Όλα έγιναν ξαφνικά, μέσα σε δευτερόλεπτα από μία σφοδρή ριπή ανέμου. Αν είχε κρατήσει παραπάνω θα είχαμε μεγαλύτερη τραγωδία» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.

Το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές, θα έλεγα ότι έπεσε μία βόμβα χωρίς εισαγωγικά, σχεδόν σε όλο τον Νομό. Ο Νομός είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι ζημιές δεν είναι σε δωμάτια αλλά κυρίως σε υποδομές εξωτερικών χώρων. «Είναι και σε κάποια δωμάτια αλλά δεν είναι αυτές που δεν μπορεί να κινείται ο κόσμος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τη φύση της θεομηνίας της Χαλκιδικής, όπως τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, είναι πιθανό εκείνη την ώρα να σημειώθηκε κάποιος τυφώνας. Έκανε λόγο για πρόχειρες κατασκευές στις τουριστικές περιοχές, λέγοντας ότι στην πλειοψηφία τους είναι παράνομες και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες. Για το Μάτι, τόνισε ότι ένα χρόνο μετά την τραγωδία, δεν λειτουργεί ακόμη το σύστημα ενημέρωσης των πολιτών μέσω μηνυμάτων SMS.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, Αθανάσιος Καλτσάς.«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς, επισημαίνοντας πως τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Έκτακτη σύσκεψη στα Νέα Μουδανιά υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη

Την οδύνη του για τον άδικο χαμό έξι συνανθρώπων μας εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου εκ μέρους όλων. Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως χώρα για να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών».

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές και θα το κάνουμε γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η αποστολή των σωμάτων ασφαλείας, αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή είναι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί τελικά όλοι μας συνεργαζούμενοι μπορούμε να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απέδωσε τα εύσημα στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή ήταν πρωτοφανής, γενναία και με αυταπάρνηση, και ελαχιστοποίησε στο βαθμό του δυνατού τις ζημιές. Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηλεφωνούν στο 100 ή το 112 αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου.

Δεν υπάρχουν κλήσεις για άλλους αγνοούμενους, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Παχίδης.

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχουν προκαλέσει στη Χαλκιδική τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας.

Με ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Σιθωνίας αποκαθίστανται σταδιακά και αναμένεται η αποκατάσταση των περισσοτέρων μέχρι τις βραδινές ώρες. Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Κασσάνδρας, τα συνεργεία της Εταιρίας εργάζονται πυρετωδώς σε συνεργασία με τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου, αφού αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές υψηλής τάσης, να επανηλεκτροδοτηθεί και το Δίκτυο της μέσης και χαμηλής τάσης.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Β. Ελλάδας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Έδεσσας, Κοζάνης, Κατερίνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα σε περιοχές της Κομοτηνής και της Βέροιας.

Η γρήγορη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είναι αυτή την ώρα η κύρια προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού και των φορέων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής, η οποία έπληξε χθες τη Χαλκιδική, δήλωσε, από τα Νέα Μουδανιά, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Υπογράμμισε ότι, ήδη, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από την αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων προς τους πληγέντες που θα καλυφθούν «με εντολή του πρωθυπουργού» , ενώ ειδική ενίσχυση θα δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας) που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Ο χρόνος αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα. Πιστεύουμε ότι μέχρι το βράδυ θα είναι εντάξει, ωστόσο το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο και ακόμα καταγράφεται, τόνισε στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Όπως είπε, υπάρχουν σπασμένοι πυλώνες, κομμένα καλώδια και πρόβλημα στο δίκτυο της υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Ν. Μουδανιά. Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε η ίδια βγαίνοντας από την σύσκεψη συνολικά με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου 35 τραυματίες με διάφορες κακώσεις ,τέσσερις εκ των οποίων διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία “Γ.Παπανικολάου” και “Γ.Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης .Ενας εξ αυτών νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του “Γ.Παπανικολάου” ενώ ένα 12χρονο αγόρι νοσηλεύεται στο “Γ.Γεννηματάς” με κάταγμα στο μηρό. Σε άλλα τριάντα άτομα, με ελαφρά τραύματα, τα οποία δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών και το νοσοκομείο Πολυγύρου. Λόγω της έκτακτης ανάγκης τα 9 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής ενισχύθηκαν το βράδυ με ακόμη 11 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας σε όσους έχουν υποστεί ζημιές. Δυστυχώς έχουμε έξι επιβεβαιωμένους νεκρούς, πολλούς τραυματίες και έναν αγνοούμενο ψαρά» δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι «αυτό που προέχει είναι η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας». Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν κάποιες ενέργειες για αποζημιώσεις για όσους έχουν πληγεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερωθεί και πέρα από τις προβλεπόμενες ενέργειες θα γίνουν και κάποιες έκτακτες.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητες για σήμερα και ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα