back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πεδίο μάχης μισθοί και εργασιακές σχέσεις- Προσφυγή ΣΕΒ στο ΣτΕ

Διαβάστε επίσης

Σε πεδίο μάχης μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων κινδυνεύουν να μετατραπούν οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις, μετατρέποντας σε μονόδρομο την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θόλο τοπίο.

Μετά τις πρόσφατες προσφυγές εργοδοτικών οργανώσεων κατά της επέκτασης κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την σκυτάλη πήρε ο ΣΕΒ ο οποίος με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητάει να μην αυξηθούν οι μισθολογικές τριετίες.

Η προσφυγή, αναμένεται να εξεταστεί από το ΣτΕ στις αρχές Οκτωβρίου, με τον ΣΕΒ να υποστηρίζει ότι η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου, είναι άκυρη για λόγους ουσίας και διαδικασίας, καθώς:

Δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με βάση την μνημονιακή νομοθεσία (ν.4172/2013 και 4093/2012), ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς και οι τριετίες δεν πρέπει να αυξηθούν έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σημειώνεται ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με βάση τις τριετίες, ως εξής: Για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6 – 9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, στα 845 ευρώ.

 

Η αίτηση του ΣΕΒ προς το ΣτΕ

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα