back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γ.Στουρνάρας στο SPIEGEL: Ο στόχος του 3,5% είναι αρνητικός και για τους πιστωτές

Διαβάστε επίσης

«Νομίζω ότι ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022 δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αρνητικός, αλλά και για τους πιστωτές της», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο γερμανικό SPIEGEL και όπως ανέφερε: «Το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και στα χαμηλά επιτόκια, όχι στα δημοσιονομικά πλεονάσματα».

Μια μείωση των στόχων λιτότητας θα σημάνει μια win-win situation για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: Σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις δεν θα οδηγήσει κάτι τέτοιο σε υψηλότερο δημόσιο χρέος, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να το μειώσει. «Δεν είναι ανάγκη να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό», λέει ο κεντρικός τραπεζίτης και υπογραμμίζει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη και επενδύσεις

.«Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πότε η Ελλάδα θα λάβει ένα Investment grade-Rating», λέει ο Στουρνάρας. Παρ’ όλα αυτά, για πρώτη φορά, τόλμησε μια συγκεκριμένη πρόβλεψη απέναντι στο SPIEGEL: «Ένας χρόνος θα μπορούσε να είναι μια λογική προσδοκία».

Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι αισιόδοξος και σε σχέση με τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Οι περιορισμοί που ίσχυσαν το καλοκαίρι του 2015 ισχύουν εν μέρει ακόμα και παρεμποδίζουν την οικονομία. «Περιμένω να αρθούν πλήρως μέσα στους επόμενους έξι μήνες», λέει.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα