back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επτά αλλαγές στην φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων- Μείωση ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης

Επτά αλλαγές στην φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2020.

Το αργότερο έως τα τέλη Αυγούστου,σύμφωνα με το προεκλογικό σχεδιασμό,η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σκοπεύει να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή,σε εφαρμογή προγραμματικών δεσμεύσεων,το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν επτά βασικές αλλαγές που θα αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα (κυρίως στα μεσαία στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους) ,σε επιχειρήσεις και στα ακίνητα.

Οι επτά φορολογικές αλλαγές θα υλοποιηθούν από 1/1/2020 και αφού προηγουμένως προηγηθεί διαβούλευση και έγκρισή τους από τους εκπροσώπους των θεσμών μια και είναι σημαντικός ο δημοσιονομικός τους αντίκτυπος και ο τρόπος χρηματοδότησής τους για την επίτευξη η όχι της στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά 3,5% του ΑΕΠ μέχρι στο 2022,στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2018 με τους δανειστές για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους.

Ωστόσο προς το παρόν παραμένει άγνωστο πόσες από τις εξαγγελθείσες φορολογικές ελαφρύνσεις θα εφαρμοστούν εν τέλει από 1/1 /2020 και για πόσες η ποιες πιθανόν θα μετατεθεί η εφαρμογή τους σε βάθος τετραετίας..

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει:

α)Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 22% που ισχύει σήμερα για ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ ,με παράλληλες αλλαγές στα ισχύοντα σήμερα φορολογικά κλιμάκια.. Ο ανώτατος φορολογικός από 45% μειώνεται στο 40%..Το όφελος των φορολογικών ελαφρύνσεων εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους (φορολογούνται με 22% από το πρώτο ευρώ) και μικρότερο για μισθωτούς,συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες λόγω του αφορολογήτου .

β)Για τις επιχειρήσεις η φορολογία των κερδών τους μειώνεται σε μια διετία από το συντελεστή 28% στο 20%,και κατά 5% στα μερίσματα των μετόχων (από 10% στο 5%)

γ)Καθιερώνεται οριζόντια μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ σε όλα τα ακίνητα(αφορά 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων).

δ)Καταργείται σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης που σήμερα επιβάλλεται προοδευτικά σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ για
φυσικά πρόσωπα και βάσει κλιμακωτών συντελεστών σε επιχειρήσεις.

ε)Μειώνεται ο υψηλός ΦΠΑ από 24% στο 22% και ο μεσαίος από 13% στο 11%.

στ)Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις υπό κατασκευή οικοδομές και παρατείνεται το “πάγωμα” του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων .

Το δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω μέτρων ύψους περίπου 2 δις ευρώ ,σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ν.Δ ,μπορεί να εξισορροπηθεί με μείωση των καταναλωτικών δαπανών,την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ΔΕΚΟ και την αναστολή προβλεπόμενων αυξήσεων στο δημόσιο (ωριμάνσεις,μισθολογικές προαγωγές).

ζ) μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα