back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα πρώτα βήματα της νέας Βουλής

Διαβάστε επίσης

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ανοίγει η αυλαία των εργασιών της Βουλής, που προέκυψε από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Την επόμενη ημέρα, η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται να εκλέξει τον διάδοχο του Νίκου Βούτση στο αξίωμα του Προέδρου του Σώματος, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος προτείνεται επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία. Πιθανότατα το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι «300», της νέας Βουλής θα κληθούν να εκλέξουν τους Αντιπροέδρους αλλά και τους Κοσμήτορες και τους Γραμματείς που πλαισιώνουν το Προεδρείο.

Μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων διαδικασιών, θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που διαρκεί τρείς ημέρες. Τη συζήτηση ανοίγει και κλείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας διεξάγεται η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η κυβέρνηση έχοντας λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, από την επόμενη κιόλας ημέρα, θα προχωρήσει το νομοθετικό της έργο, φέρνοντας προς συζήτηση και ψήφιση το πρώτο της νομοσχέδιο, αυτό που επιφέρει αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης. Στο ίδιο σχέδιο νόμου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί αύριο, αναμένεται να ενσωματωθούν διατάξεις για τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, αλλαγές στο Πανεπιστημιακό άσυλο και διορθώσεις στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσλειτουργίες ανέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δημήτρης Ράντος-Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα