back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο βηματισμός της επόμενης μέρας στο ΚΙΝΑΛ

Διαβάστε επίσης

Τον βηματισμό της επόμενης μέρας αναζητά το Κίνημα Αλλαγής την ώρα που τα φώτα στρέφονται αναπόφευκτα στη σύνθεση της νέας γαλάζιας κυβέρνησης και η συζήτηση για το υπό διαμόρφωση τοπίο στο χώρο της κεντροαριστεράς έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου.

Οι πρώτες διακριτές γραμμές ετέθησαν ήδη από την ηγεσία και τα επιτελικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Υπεύθυνη αντιπολίτευση (δεν πρέπει να διαφεύγει άλλωστε της προσοχής, ότι αθροιστικά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, φθάνουν τις απαιτούμενες 180 έδρες για την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης) υπεράσπιση όμως των λαϊκών συμφερόντων έναντι της συντηρητικής ατζέντας της ΝΔ. Το Κίνημα Αλλαγής σπεύδει την ίδια ώρα να αντιπαραβάλλει ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης προτάσσει το εθνικό συμφέρον απέναντι, όπως επισημαίνεται, στην ανεύθυνη λαϊκίστικη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας την εξουσία θα επιδοθεί σε άγρια αντιπολίτευση έναντι της ΝΔ.

Η νέα κυβέρνηση και… το άρωμα ΠΑΣΟΚ

Δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε αυτή τη φορά ότι με τον έναν άλλο τρόπο το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ έχει «διανθίσει» το πολιτικό σκηνικό. Ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν είναι τυχαία άλλωστε σχετική αναφορά στην πρώτη-ανακοίνωση σχόλιο του ΚΙΝΑΛ για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Αφού επισημαίνεται ότι η νέα Κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της από τους πολίτες και ότι το ΚΙΝΑΛ θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση, υπερασπίζοντας τα λαϊκά συμφέροντα, διατυπώνεται εμμέσως πλην σαφώς η αιχμή: «Η Κυβέρνηση μαμούθ του κ. Μητσοτάκη, περιλαμβάνει και μεταγραφές, που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός μιμείται τις πρακτικές του κ Τσίπρα».

Για να ακολουθήσει η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας με την οποία διαγράφονται απο μέλη του Κινήματος Αλλαγής τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και η Λίνα Μενδώνη, η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση ως υπουργός Πολιτισμού.

Η μάχη της κεντροαριστεράς και … ο μετασχηματισμός ΣΥΡΙΖΑ

Τα νέα δεδομένα της εθνικής κάλπης (8,10% για το ΚΙΝΑΛ) κρίνονται θετικά στην Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, αντιθέτως επιβάλλουν ανασύνταξη δυνάμεων και επαναχάραξη στρατηγικής καθώς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ -παρά την απώλεια εξουσίας-καταδεικνύει ότι παραμένει ο 2ος μεγάλος πόλος στο πολιτικό σκηνικό, διεκδικώντας ανοιχτά και με αξιώσεις τα ηνία στο χώρο της κεντροαριστεράς. Υπό αυτό το πρίσμα συνέρχονται τα κομματικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και ακολούθως την Παρασκευή συνέρχεται η κεντρική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν σε τρία κυρίως επιχειρήματα σχολιάζοντας την απόσταση-σε αριθμητικό επίπεδο τουλάχιστον- που χωρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

1ον) Υποστηρίζουν ότι τα νέα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπογραμμίζουν δηλαδή ότι μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο τόσο η απουσία κυβερνησιμότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο προωθητικός μηχανισμός που συνόδευε αυτή την κυβερνησιμότητα, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι λειτούργησε ως συγκολλητική ουσία για το αρχικά μικρό κόμμα του 3-4%.

2ον) Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί αριθμητικά να υπερέχει, ωστόσο το ΚΙΝΑΛ είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες και αναφορές στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην αυτοδιοίκηση. Το Κίνημα Αλλαγής διαθέτει κομματικό μηχανισμό με ανοιχτούς διαύλους στην κοινωνία, κάτι που όπως υποστηρίζουν δεν διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

3ον) Η είσοδος του κόμματος Βαρουφάκη στη βουλή, μπορεί να πυροδοτήσει συζητήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όχι θέτοντας θέμα της ηγεσίας αλλά προκαλώντας αντιπαράθεση ιδεολογικών γραμμών για το αν δηλαδή η τροχιά που θα διαγράψει στο εξής θα πρέπει είναι στο ευρύ φάσμα της κεντροαριστεράς ή πιο αριστερά στο πολιτικό φάσμα.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα