back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεταναστευτική πολιτική και φυλακές: σε ποια υπουργεία υπάγονται στην υπόλοιπη ΕΕ;

Διαβάστε επίσης

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις νέες αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο πλέον υπάγεται η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής -στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι φυλακές- που μέχρι πρότινος υπάγονταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και ο τομέας της μεταναστευτικής πολιτικής.

Τι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ;

Αρμοδιότητα φυλακών

Το σωφρονιστικό σύστημα είναι μία αρμοδιότητα η οποία στις περισσότερες χώρες ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία (λέγεται υπουργείο Δικαιοσύνης και Ελευθεριών), η Ιταλία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες.

Εξαίρεση αποτελεί η Ισπανία, όπου η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών. Το ίδιο ισχύει και για την Λευκορωσία (υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων), την Ισλανδία και αλλού.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Κύπρο, υπάρχει ένα ενιαίο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Οι φυλακές στη Γαλλία και ότι σχετίζεται με αυτές (ποινές, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, λειτουργία φυλακών) αποτελούν συνολικά αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης από το 1911 όταν ιδρύθηκε η αντίστοιχη Διεύθυνση Διοίκησης Φυλακών.

Μεταναστευτική πολιτική

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η μεταναστευτική πολιτική να υπάγεται σε υπουργείο αρμόδιο και για την δημόσια ασφάλεια.

Στη Γερμανία, η μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, η πολιτική επαναπατρισμού, η δημόσια ασφάλεια και η ομοσπονδιακή αστυνομία αποτελούν αρμοδιότητα του υπερυπουργείου Εσωτερικών, Αστικής Ανάπτυξης και Πατρίδας. Στο εν λόγω υπουργείο υπάγεται η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF).

Στη Γαλλία, όλα τα θέματα που σχετίζονται με την μετανάστευση -όπως η διαδικασία ασύλου, η υποδοχή προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, η απόδοση ιθαγένειας- ανήκουν ως αρμοδιότητα στο υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, υπάρχουν μία σειρά θεμάτων για τα οποία το υπουργείο έχει συναρμοδιότητα. Για παράδειγμα, τα θέματα της παράνομης εργασίας μεταναστών τα χειρίζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ενώ τα θέματα της πολιτικής για την βίζα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Και στην Αυστρία η μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική και η πολιτική ασύλου υπάγονται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Στις πολυάριθμες αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, στην οποία, ωστόσο, υπάρχει συναρμοδιότητα με άλλα υπουργεία.

Και στην Ιταλία και την Ισπανία, η μεταναστευτική πολιτική υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο για την δημόσια ασφάλεια, την υπηρεσία δημόσιας τάξης και την εθνική ασφάλεια.

Στην Πορτογαλία, αρμόδια είναι η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Συνόρων. Πρόκειται για αστυνομική υπηρεσία ενσωματωμένη στο υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των συνόρων και την χορήγηση αδειών παραμονής.

Στη Δανία, αρμόδιο είναι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης.

Στην Ολλανδία, η αρμόδια Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Μυρσίνη Λιοναράκη-Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα