21.5 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020

Εκτιμήσεις βάσεων 2019: Σε ποια πεδία αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Παρεμβάσεις προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολία ακοής που σπάνε τους κοινωνικούς αποκλεισμούς

Ένα πρωτοποριακό, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας που κάνει ευκολότερη την ζωή των συνανθρώπων μας με δυσκολία ακοής, έχει...

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Πτώση των βάσεων αναμένεται στη συντριπτική πλειονότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από τη συστηματική μελέτη των στατιστικών στοιχείων από τις βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η εκτίμηση αυτή αφορά κυρίως τις βάσεις στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες) και στο 3ο (Επιστήμες Υγείας), όπου η πτώση θα είναι μάλλον καθολική και έντονη. Όμως από την καθοδική τροχιά δεν φαίνεται να ξεφεύγουν τόσο οι βάσεις του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικές Επιστήμες), όπου υπάρχουν και περιπτώσεις συγκράτησης ή οριακής ανόδου, όσο και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), όπου η πτώση των βάσεων είναι σχεδόν δεδομένη λόγω της σημαντικής ανόδου του αριθμού των εισακτέων.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά προκύπτουν από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών (φέτος και πέρυσι), των περσινών βάσεων και του αριθμού των εισακτέων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Λείπει δηλαδή ένα σημαντικό στοιχείο που καθορίζει καταλυτικά πολλές φορές την πορεία των βάσεων: Το πώς συμπληρώνουν οι υποψήφιοι των μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τους (η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Ιουλίου). Φέτος επίσης δυσκολεύει ιδιαίτερα και η διαδικασία εκτίμησης, καθώς μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, για πρώτη φορά δεν συμπεριλαμβάνονται ΤΕΙ στο μηχανογραφικό.

Μεγάλη αποτυχία σε πολλά μαθήματα

Η πορεία των βάσεων πάντως καθορίζεται φέτος κυρίως από τις αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων αλλά και από τις κακές επιδόσεις των μαθητών σε πολλά μαθήματα. Τα ποσοστά των γραπτών που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση είναι εξαιρετικά υψηλά και κυρίως στη Βιολογία Γενικής Παιδείας (64,99%, αλλά στο εν λόγω μάθημα εξετάστηκαν πολύ λίγοι υποψήφιοι, οι οποίοι το είχαν δηλώσει ως 2ο μάθημα Γενικής Παιδείας), στα Μαθηµατικά (69,62%) και στην Ιστορία (47,20%).
Μεγάλη ήταν η αποτυχία στη Χημεία (42,12%) και τη Φυσική (39,41%). Οι εκπαιδευτικοί πάντως ξεκαθαρίζουν ότι με εξαίρεση τη Χημεία, τα θέματα της οποίας κρίθηκαν ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, στα Μαθηματικά και τη Φυσική τα ζητήματα δεν είχαν πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Ο τεράστιος όγκος τους ήταν αυτός που οδήγησε σε τέτοια ποσοστά αποτυχίας. Κατά τα άλλα ως έκπληξη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το μικρό ποσοστό (16%) των γραπτών στο µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση.

Μειώθηκαν και τα «άριστα»

Η εκτίμηση για πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές (και εφόσον οι υποψήφιοι συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους όπως τα τελευταία χρόνια, δηλαδή με στόχευση τα δημοφιλή τμήματα και σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους) επιβεβαιώνεται τρόπον τινά και από τη σημαντική μείωση των αριστούχων στις φετινές πανελλαδικές.

Ειδικότερα, στην Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, στα Λατινικά το ποσοστό των αριστούχων έπεσε στο 24,23% (από 28,32%), στην Ιστορία ανέβηκε στο 9,04% (από 8,75%), στη Βιολογία αυξήθηκε οριακά (8,84% φέτος και 8,75% πέρυσι), στα Αρχαία Ελληνικά «κατρακύλησε» στο 2,84% (από 4,67% το 2018) και τέλος στη Νεοελληνική Γλώσσα ήταν 1,75% από 0,90% πέρυσι.
Στην Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών, το ποσοστό των αριστούχων στη Βιολογία «σκαρφάλωσε» στο 28,14% (από 15,38% που ήταν το 2018), ενώ στη Χημεία «γκρεμίστηκε» στο 4,37% (από 23,10% που ήταν πέρυσι). Στη Νεοελληνική Γλώσσα οι αριστούχοι στην κατεύθυνση αυτή φέτος ήταν 1,82% (από 1,31% πέρυσι), στα Μαθηματικά οι αριστούχοι ήταν 9,74% από 4,98% πέρυσι και στη Φυσική 12,73% από 16,60% πέρυσι.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού των Οικονομικών Σπουδών αρίστευσαν πολλοί περισσότεροι από πέρυσι στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (20,67% φέτος, 9,87% πέρυσι). Αντίθετα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το ποσοστό των αριστούχων έπεσε στο 12,22% φέτος από 21,82% πέρυσι. Στα Μαθηματικά οι αριστούχοι υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, αλλά τα ποσοστά είναι μικρά (1,58% φέτος, 0,58% πέρυσι). Στη Νεοελληνική Γλώσσα οι αριστούχοι ήταν επίσης ελάχιστοι (0,28% φέτος, 0,13% πέρυσι).

Εκτιμήσεις βάσεων ανά Πεδίο

1ο Επιστηµονικό Πεδίο – Ανθρωπιστικών Σπουδών

Η πτώση των βάσεων θα σχετικά περιορισμένη στις περισσότερες σχολές, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που θα σημειωθεί οριακή άνοδος, όπως συμφωνούν οι εκπαιδευτικοί, οι φροντιστές, οι αναλυτές και οι ειδικοί. Οι µαθητές έγραψαν χειρότερα στα Λατινικά και τα Αρχαία, αλλά έγραψαν καλύτερα στην Ιστορία . Οι περιζήτητες σχολές της Νοµικής και της Ψυχολογίας θα υποχωρήσουν, έστω και λίγο ή οριακά. Να σημειωθεί ότι την πτωτική πορεία των βάσεων στο εν λόγω Πεδίο ενισχύει το ότι είχαµε φέτος περίπου 3.000 υποψήφιους λιγότερους από πέρυσι στις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

2ο Επιστηµονικό Πεδίο – Θετικών Επιστηµών

Αναµένεται καθολική πτώση των βάσεων λόγω των χαµηλών επιδόσεων σε Χηµεία και Φυσική, η οποία θα είναι µεγαλύτερη στα τµήµατα των περιφερειακών πανεπιστηµίων, λόγω της «δραματικής» αύξησης του αριθμού των εισακτέων, και µικρότερη στα κεντρικά ιδρύµατα.
Η κακή εικόνα των γραπτών στη Χηµεία συνηγορεί στην καθοδική πορεία των βάσεων (ενδεικτικό είναι ότι φέτος μόλις 420 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 19, όταν πέρυσι ήταν 3.420…), αλλά «βοηθά» και η μεγάλη αποτυχία σε Φυσική και Μαθηματκά. Όσον αφορά τις περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές, και εκεί αναμένεται πτώση των βάσεων, μεγαλύτερη στην περιφέρεια, μικρότερη σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Αστάθμητος παράγοντας στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είναι και τα δεκάδες νέα τµήµατα που προέκυψαν από συγχωνεύσεις τμημάτων, τα οποία, όπως όλα δείχθουν, θα δεχθούν φοιτητές µε βαθµούς κάτω από τη βάση.

3ο Επιστηµονικό Πεδίο – Επιστηµών Υγείας

Η πτώση των βάσεων θα είναι µικρή σε όλα τα τµήµατα, αλλά αξιοσημείωτη. Στις Ιατρικές Σχολές πάντως, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν θα «γκρεμιστούν» οι βάσεις, ωστόσο φαίνεται ότι η Αθήνα θα επανέλθει σε αριθμό μορίων κάτω από τις 19.000, έστω και οριακά, ενώ όλες οι υπόλοιπες θα βρίσκονται μέσα στο εύρος των 18.000 μορίων. Κι όλα αυτά εκτιμάται ότι οφείλονται στην αύξηση των αριστούχων στο µάθηµα της Βιολογίας Προσανατολισµού, καθώς πάνω από 18 έγραψε το 11,46% των υποψηφίων (8,28% πέρυσι) και 16,68% πάνω από 19 (7,10% πέρυσι).

4ο Επιστηµονικό Πεδίο – Επιστηµών Οικονοµίας και Πληροφορικής

Οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν έχουν σηµαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε πέρυσι, αλλά η σηµαντική αύξηση στον αριθµό των εισακτέων οδηγεί εκ των πραγμάτων τις βάσεις σε καθοδική τροχιά. Οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, αλλά καλύτερα στην Πληροφορική και στα Μαθηµατικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να επισημανθεί ξανά, ότι οι ασφαλέστερες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων γίνονται αφού γίνουν γνωστά τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, τα στατιστικά με τις προτιμήσεις τους και τις τάσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής τους. Όλες οι εκτιμήσεις που προηγήθηκαν, εκπονήθηκαν με την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν φέτος τα δελτία με τον τρόπο που το κάνουν τα τελευταία χρόνια, προτιμώντας δηλαδή σχολές κοντά στην κατοικία τους και δημοφιλή τμήματα, με σχετικά «εξασφαλισμένη» την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Ισίδωρος Ρούσσος

Τσεχία: Δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση τρένων

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης, οι τέσσερις σοβαρά, όταν επιβατικός συρμός συγκρούστηκε με εμπορευματικό που ήταν ακινητοποιημένος, κοντά στην Πράγα, ανακοίνωσαν οι...

Κορονοϊός – ΗΠΑ: 850 θάνατοι και πάνω από 63.000 νέοι ασθενείς σε ένα 24ωρο

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν άλλες 63.262 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου...

Ιαπωνία: Οι αρχές θα αυξήσουν στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού, καθώς τα κρούσματα από τον κορονοϊό πολλαπλασιάζονται

Οι αρχές στο Τόκιο ετοιμάζονται να αυξήσουν στην τέταρτη — την υψηλότερη — κλίμακα το επίπεδο συναγερμού, γράφει η εφημερίδα Ασάχι σήμερα, εξαιτίας της...

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Το CDC προτείνει μάσκες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους

Η χρήση μάσκας αποτελεί, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού CDC, την ασφαλέστερη προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού και προτείνεται όχι μόνο...

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στη θάλασσα της Ινδονησίας

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2:33 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ινδονησίας και συγκεκριμένα στη...

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για να «λογοδοτήσει η Κίνα» για το Χονγκ Κονγκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τερματίζει το προτιμησιακό καθεστώς που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ με εκτελεστικό διάταγμά του...

Χάος από τον κορoνοϊό στη Βραζιλία: Πάνω από 74.000 θάνατοι – 1.300 το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 1.300 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 41.857 νέα επιβεβαιωμένα...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ανοίγει αύριο Τετάρτη το ιστορικό ξενοδοχείο Grande Bretagne

Ανοίγει την Τετάρτη 15 Ιουλίου ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα ξενοδοχεία της Αθήνας, η Grande Bretagne έτοιμη να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες του,...

Είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες από τον Αθήνα 9.84: Σήμερα η Έλενα Μαυρίδου διαβάζει το «Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι» διήγημα της Ρέας Γαλανάκη

Σήμερα η Έλενα Μαυρίδου διαβάζει το «Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι» διήγημα της Ρέας Γαλανάκη από τη συλλογή «Διηγήματα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη Ο...

Ο Δήμος Αθηναίων γίνεται προσβάσιμος στα άτομα με δυσκολία ακοής

Ένα πρωτοποριακό, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας που κάνει ευκολότερη την ζωή των συνανθρώπων μας με δυσκολία ακοής, έχει...

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αύριο στην πλατεία Βικτωρίας

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αύριο, στις πέντε το απόγευμα, στην Πλατεία Βικτωρίας, καλούν κινήσεις αλληλεγγύης και δημοτικές κινήσεις. «Ο Μπακογιάννης παίζει ρατσιστικά παιχνίδια στην...

Ανοιχτή Πόλη: Ένας «Μεγάλος Περίπατος» που έχασε τον δρόμο του

Νέα παρέμβαση της Ανοιχτής Πόλης για τον «Μεγάλο Περίπατο». «Η υλοποίηση του Μεγάλου Περιπάτου ακυρώνει την πραγματική ανάγκη της πόλης για περισσότερο δημόσιο χώρο και...