back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σαρλ Μισέλ: Ο διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ θα εκλεγεί σε λίγες ημέρες όπως όλα δείχνουν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην θέση του Ντόναλντ Τουσκ.

Έχει υπάρξει ο νεότερος υπουργός σε ηλικία 25 ετών και ο νεότερος πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1845 μόλις στα 38 του. Προέρχεται από πολιτική οικογένεια, αφού ο πατέρας του Λουί Μισέλ έχει διατελέσει Ευρωπαίος Επίτροπος. Εντάχθηκε στη νεολαία του φιλελεύθερου κόμματος (Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, MR) στα 16 του και στα 18 του εξελέγη σύμβουλος της επαρχίας της Βαλλονικής Βραβάντης.

Στις αρχές του 2011 ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Έχοντας στο πλευρό του τον πατέρα του, ανέτρεψε τον μέχρι τότε ισχυρό άνδρα των φιλελευθέρων, τον Ντιντιέ Ρέιντερς, που την εποχή εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών.

Ο Σαρλ Μισέλ είναι γαλλόφωνος, δηλώνει φιλελεύθερος και σε πείσμα πολλών που έβλεπαν μία εφήμερη κυβέρνηση συνεργασία, κατάφερε να διατηρήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό με το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα και άλλα τρία κόμματα για πάνω από τέσσερα χρόνια. Συγχρόνως θεωρείται ότι κατάφερε να βάλει πάλι το Βέλγιο σε ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργώντας πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας με τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε.

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το κυριότερο προσόν είναι “η ικανότητα να προωθεί συμβιβασμούς” και “το ιδανικό προφίλ ήταν εκείνο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι (επίσης Βέλγος πρώην πρωθυπουργός) που είχε αναλάβει αυτό το αξίωμα την περίοδο 2010-14, δήλωσε πρόσφατα ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην ΕΕ, Πιερ Σελάλ.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα